@ Hans Smit

Een andere manier van kijken naar de zwemsport

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Met een dertigtal zwemmertjes begonnen Henrico en Suzanne Polinder, die trainers waren bij Swol 1894, een nieuwe club. Een verschil in visie met Swol lag ten grondslag aan de breuk.

Met de trainers Erwin Schemmekes en Roger Gerrits, naast Henrico en Suzanne Polinder, plus twee ouders voor overige taken werd de nieuwe zwemvereniging op 25 april 2015 opgericht, vandaar de naam ZV 44 (25+4+15). "?In november zullen we op een ledenvergadering een voltallig bestuur kiezen"?, zegt voorzitter Henrico Polinder. Zijn vrouw Suzanne, ex-trainster van de succesvolle junioren en minioren bij Swol, zal de meeste trainingen gaan verzorgen.

?"Wij willen graag kwaliteit leveren in plaats van het massaproduct zwemmen aanbieden. Wij willen graag zes, zeven man in een baan en dat is maximaal. Dan kun je ook kwaliteit bieden. Bij Swol heb je er soms acht, negen of tien en één trainer op 24 zwemmers.?" Het waren volgens Polinder ook enkele ouders en kinderen zelf die hier verandering in wilden. "?Anders zouden die kinderen ook niet met ons mee zijn gegaan. Als wij niet het gevoel hadden dat al deze kinderen (rond de dertig dus, MdR) iets anders wilden, waren we ook geen nieuwe vereniging begonnen. Dan heb je geen bestaansrecht.?"

De nieuwe club is ambitieus. In vijf jaar verwacht Polinder van de laagste zwemcompetitie, D3, te zijn opgeklommen naar de (landelijke) C-klasse. ?"Met deze zwemmers staat het bijna vast dat je het eerste seizoen promoveert. En in de D2 promoveren we dan ook.? Swol is de laatste twee jaar gepromoveerd en gaat uitkomen in de B-klasse. ?Dat is ook mede gebeurd dankzij zwemmers die hier nu zwemmen. Die krijgen het dit jaar moeilijk in de B-competitie?, verwacht Polinder."

"?Neem een Gabriel Bolk en Tristan Scholten. Die doen op nationaal niveau mee om de medailles. Die hebben gewoon aandacht nodig om beter te worden. Ik wil niet zeggen dat wat Swol doet niet goed is, maar als trainer zijnde en als ouder van dit kind wil je het anders. Een aantal mensen die nu bij Swol in het bestuur zit, wilde dat eigenlijk niet. ?"
Voorzitter Jan Hoogeweg van Swol 1894 betreurt de breuk, maar stelt dat trainster Suzanne Polinder en de vereniging een beetje uit elkaar zijn gegroeid qua visie. "?Suzanne is een super gemotiveerde en erg goede zwemtrainster. Maar die inzet is zo sterk. Dat is op een gegeven moment uit elkaar gegroeid?", aldus Hoogeweg. ?"Het is jammer dat we niet een modus konden vinden. Dat betreur ik nog steeds. Als je zo'n goede trainster in huis hebt.. Maar een goed huwelijk kan ook stranden.?"

Sterrenplan
?Swol heeft het Sterrenplan van de KNZB omarmd?, legt Hoogeweg uit. ?"Dat wil zeggen dat wij jonge kinderen in de volle breedte willen laten kennis maken met wat de zwemsport te bieden heeft. Dus naast zwemmen ook waterpolo en synchroonzwemmen. Swol vindt dat belangrijk. Ze zelf laten ontdekken waar ze goed in zijn, in hun eigen tempo. Suzanne ziet soms talenten die net binnen zijn en daar wil ze mee aan de slag. Het is een andere manier van kijken naar de zwemsport. We kijken minder naar of we een kind een Nederlands record kunnen laten zwemmen op zijn elfde. We willen ook een veilige omgeving aanbieden waar kinderen niet aanhikken tegen zware trainingen. De vereniging is een aanhanger van de breedtesport.?"

Trainingen
ZV44 gaat net als Swol 1894 gebruik maken van zwembad De Vrolijkheid. Vanaf augustus wordt er vier keer per week getraind en vanaf oktober komt daar nog een vijfde mogelijkheid bij. Deze is ook toegankelijk voor leden van Triathlonvereniging Triade. ?"Die mensen van Swol komen we tegen?", weet Polinder. ?"We trainen op maandag, woensdag en vrijdag voordat Swol het water ingaat in De Vrolijkheid.?" Polinder verwacht geen problemen, maar ook geen hartelijke begroetingen."?Wij zijn met een heleboel mensen goed uit elkaar gegaan en met sommigen niet. Het wereldje is klein, je komt elkaar altijd weer tegen. Het zou wel eens wat scheve blikken kunnen opleveren"?, beaamt Polinder. "?Kijk, wij hadden niet weggehoeven. Wij wilden in principe ook niet weg. Er had ook een aparte afdeling kunnen worden gemaakt wat iets meer kost en meer kwaliteit aanbiedt. Voor de mensen die dat willen. Mensen willen over het algemeen wel betalen voor kwaliteit.?"

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 11 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 12 uur geleden