Winnend Berkum maakt het tegen Zutphen spannender dan nodig is

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Met een benauwde zege tegen laagvlieger FC Zutphen (3-2), blijft Berkum in het spoor vanĀ  DOS '37, de koploper van de eerste klasse D. ?Dit zat er natuurlijk een keertje aan te komen?, zegt aanvaller Chris van der Meulen, die wederom beslissend is.

?Na zoveel goede uitslagen op rij, komt er een keer een ?mindere' wedstrijd.? De Zwolse topschutter poseert als Man van de Wedstrijd met pupil van de Week Govert Lensink. Bosje bloemen in de hand, grote grijns op het gelaat en een arm om Lensink's schouders, terwijl huisfotograaf Rainer Frƶhlich afdrukt. De opluchting is bij iedereen voelbaar, zo vlak na de wedstrijd. Want Berkum ontsnapt vandaag aan puntverlies.

Niet dat de zege heel onterecht is, maar de nummer twee van de ranglijst heeft onverwacht veel moeite met de degradatiekandidaat uit Zutphen. Na een half uur komt de thuisploeg op voorsprong als William Potkamp koel blijft en zichzelf met een simpele kapbeweging vrijspeelt en in de linkerhoek raak schiet. De vreugde is even groot als van zeer korte duur. Nog nagenietend van de verkregen voorsprong slaapwandelt Berkum direct na de tweede aftrap en bestraft Noƫ Bokila slecht Zwols uitverdedigen met een doeltreffend afstandsschot. Diezelfde Bokila staat tien minuten later geheel onbedoeld aan de basis van een nieuwe Berkum-voorsprong. De forse spits vecht een duel uit met Dirk Muis en gaat naar de grond. FC Zutphen-trainer Edwin van Nijen ziet daar een overtreding in. Dat kan. Maar Van Nijen gaat net even te ver in het uiten van zijn ongenoegen richting de grensrechter. Vindt althans scheidsrechter Keijl, die de trainer met een rode kaart naar de tribune stuurt. En van die laaghangende wolken van onvrede en onmin maakt Chris van der Meulen gebruik als hij over rechts ontsnapt en de bal langs doelman Van Hoof schuift. Een sterk staaltje dat Van der Meulen meteen na de pauze zal herhalen.

Daarna droogt de Zwolse dadendrang op. Berkum mist een paar opgelegde kansen en ziet tien minuten voor tijd hoe een vrije trap van FC Zutphen ?zomaar binnenvalt'. De 3-2 doet Berkum sidderen en het is dankzij sterk optreden van doelman Mathijs Bouwman dat de thuisploeg de laatste minuten schadevrij doorkomt. ?Het was rommelig?, weet Van der Meulen, die het ?ongelooflijk' vindt dat FC Zutphen ?bijna onderaan staat'. ?Wij waren misschien niet zo scherp als anders, maar ik vind Zutphen echt een goeie ploeg. Maar ja, wij hebben gedaan wat we moesten doen en dat is winnen. Op deze manier houden wij de druk op DOS '37?, aldus van der Meulen, die uitkijkt naar de komende weken. ?Die kunnen zomaar beslissend zijn. We spelen thuis tegen Nunspeet en dan drie keer uit: Barneveld, KHC en DETO. Op papier een lastig programma, maar we moeten ze gewoon allemaal winnen.?