De Vrolijkheid doet zwemafdeling Swol 1894 goed
De Vrolijkheid doet zwemafdeling Swol 1894 goed brugmedia.nl

De Vrolijkheid doet zwemafdeling Swol 1894 goed

· leestijd 1 minuut Sport

door Mark de Rooij
ZWOLLE - Het is druk langs de kant van het zwembad en op de tribune van De Vrolijkheid. De zwemm(st)ers van Swol 1894 weten zich gesteund door het thuispubliek en een schare trainers in hun jacht op de eerste plaats in de landelijke C-klasse.

Volgend jaar komt Swol 1894 uit in de B-klasse, het tweede landelijke niveau. Zoveel is al duidelijk na drie van de vier competitiewedstrijden. Het gaat deze middag nog om het goud, maar dat kan al bijna niet meer misgaan, weten de trainers van Swol 1894. Een dag na de wedstrijd is de uitslag bekend en de eerste plaats een feit.
De veertig zwe(mm)st)ers die namens de Zwolse vereniging uitkomen in de landelijke competititie zetten sneller dan verwacht een stap voorwaarts. "Twee jaar terug gingen we vanuit de regio naar de landelijke competitie, naar de C-klasse. Toen hadden we er drie jaar voor uitgetrokken om naar de B-klasse te gaan. Vorig jaar werden ze tiende van de dertig, in hun eerste jaar", vertelt Jeroen Kampen, voorzitter van de wedstrijdafdeling zwemmen bij Swol 1894. Volgens hem speelt de thuishaven van de club daarbij een grote rol. "Er is meer zwemgelegenheid in De Vrolijkheid. Er zijn veel jonge zwemmers bijgekomen en ook zwemmers die wat over hun top waren hebben het weer opgepakt. Voor wedstrijdsport is het een ideaal bad. Dat trekt ook talent aan. Zwemmers die bijvoorbeeld anders naar Deltasteur in Kampen waren gegaan, ook een grote vereniging." Ook in het aantal trainers heeft Swol geïnvesteerd. Voor de tweehonderd zwemmers, waarvan zo'n zeventig uitkomen in competitieverband (dertig in het tweede team, regionaal, en veertig in het eerste team, landelijk) zijn bijna twintig trainers beschikbaar. De leeftijd van de eerste selectieleden varieert van een jaar of tien tot 22,23. Zij trainen vier keer anderhalf uur per week. Om ook in de B-klasse een rol van betekenis te gaan spelen zal die trainingsarbeid nog verder omhoog moeten, naar zo 'n elf uur per week, weet Kampen. "Maar vanaf nu gaan we ons eerst richten op de individuele kampioenschappen die eraan komen, op regionaal of op landelijk niveau. We hebben een paar talenten die op landelijk niveau uitkomen."

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42