Zwolse tennisser voor het eerst met Oranje -16 op pad
Zwolse tennisser voor het eerst met Oranje -16 op pad brugmedia.nl

Zwolse tennisser voor het eerst met Oranje -16 op pad

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Wisse Jonker reist deze week met de selectie van Oranje tot en met zestien jaar af naar Coimbra, Portugal, voor de Tennis Europe Winter Cup. De vijftienjarige Zwollenaar behoort tot de absolute top van Nederland in zijn leeftijdscategorie. De tennisser en leerling van het CSE in Zwolle is de huidige nummer twee op de jeugdranglijst tot en met zestien jaar.

Jonker, begonnen bij TC'91 in Stadshagen waar hij les kreeg van moeder Manon, moet alleen zijn trainingsmaatje (van het Center for Sports & Education) Ryan Nijboer voor zich dulden. Naast Nijboer en Jonker gaat Ronetto van Tilburg (de nummer vier) mee naar Coimbra, waar Raemon Sluiter de rol van coach vervult.

Nederland maakt op de Winter Cup, een toonaangevend indoortoernooi op de Europese tenniskalender, deel uit van een kwalificatiegroep met Oostenrijk, Portugal, Denemarken, België, Servië, Spanje en Zweden. Twee landen plaatsen zich voor de finalerondes, 20-22 februari in Frankrijk. ?Ik heb er heel veel zin in. Dit is mijn eerste echte trip (naar een toernooi in het buitenland). Nee, ik ben niet echt zenuwachtig. Daar heb ik nooit zo'n last van.? Jonker hoopt dat hij wordt opgesteld in zowel het enkel- als dubbelspel (elke landenonmoeting telt drie duels, twee enkel en één dubbel). ?Dat ligt aan de coach. Ik sta nu tweede, dus ik verwacht wel dat ik ga singelen. Als ik niet singel, dan ga ik dubbelen. Dat geldt ook voor die andere jongens.?
Jonker kijkt uit naar de eerste samenwerking met Sluiter, die hij zelf niet heeft zien spelen. ?Daar ben ik iets te jong voor. Maar ik ken hem wel. Ik weet dat hij een dubbelhandige forehand en backhand slaat. En dat doet-ie nog heel goed. Ik heb hem al wel vaker gesproken.. Ja, het is een hele aardige gast.?

Loopbaan in de lift
Jonker traint al enige jaren bij de KNLTB en volgt daarnaast ook een eigen programma bij de Bogtstra en Kempers Tennis Academy onder leiding van trainer Stefan van der Stroet. Die traint hem ook op het CSE in Zwolle. Zijn loopbaan wordt tot dusverre gekenmerkt door een gestaag stijgende lijn. Zo hoog als nu stond hij niet eerder op de nationale ranglijst, ook niet bij -14 en -12. ?Het gaat heel goed. Ik stond aan het begin van dit jaar (het indoorseizoen, begonnen in oktober, MdR), zelfs eerste. Ik had het eerste toernooi van het Winter Jeugd Circuit gewonnen. Op de tweede verloor ik in de kwartfinales.? Trainingsmaatje Nijboer won dat toernooi en is sindsdien de lijstaanvoerder. Terugkeren op de eerste plaats is niet een doel op zich voor de Zwollenaar. ?Op dit moment niet. Het is wel leuk, maar ik ben meer bezig met mijn spel en ontwikkeling. Het is wel mooi dat we twee keer per week met elkaar trainen. We pushen elkaar.?