Afbeelding
Pedro Sluiter

Dames volgend jaar weer erbij op Jopie van Kilsdonk-toernooi

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Zaterdag vond de 37ste editie van het jaarlijkse Jopie van Kilsdonk-toernooi plaats. Een zaalvoetbaltoernooi van en in de WRZV-hallen. Met ditmaal een heuse primeur: de vrouwen deden mee. In een eigen poule, dat dan weer wel.

Terwijl de eerste sneeuw van het jaar door de Zwolse lucht dwarrelt, roken enkele voetballers en voetbalsters voor de ingang van de WRZV-hallen een tussendoor-sigaretje. Met afgezakte kousen en kippenvel op de benen bespreken ze het programma en de zojuist door hen zelf vertoonde kunsten. Praten en roken gaan in sneltreinvaart, want de winterse kou is te veel van het slechte. In de lobby staat voorzitter Freddy Eikelboom van de WRZV-zaalvoetbalvereniging voor het schema- en uitslagenbord met drie deelnemers te praten. Eikelboom is, net als vorig jaar, zeer content met de getoonde animo voor het toernooi. ?Jazeker. Het blijkt toch wel populair te zijn, met 25 deelnemende ploegen. En dat we een poule voor dames hebben, is natuurlijk prachtig.? Als hem gevraagd wordt naar een prognose, houdt Eikelboom zich op de vlakte. ?Het wordt in ieder geval geen herhaling van vorig jaar?, lacht de voorzitter. ?Want titelverdediger Bordeaux Groen is er niet bij. Waarom niet? Oh, verder niets bijzonders, maar ik moest een datum prikken en vandaag was vrij. Maar ja, de jongens van Bordeaux konden niet. Jammer maar helaas.? Ondertussen klinkt door de speakers zijn naam: ?Wil Freddy Eikelboom zich melden op het secretariaat..'. En weg is de voorzitter.

In de Bep Bakhuys-zaal kent scheidsrechter Henk ondertussen een goal toe. De verslagen doelman in het shirt van Galatasaray is het daar maar matig mee eens. En Henk is het maar matig met zijn commentaar eens. Henk waarschuwt, de doelman mekkert door. Henk snelt richting doel, trekt een gele prent uit zijn zak en verwijst onder hoongelach vanaf de balustrade de mokkende goalie naar de strafbank. Het is een rimpeling in de verder sportieve vijver die het JvK-toernooi is. Er wordt gedold, gelachen en gestreden en na afloop geeft iedereen elkaar een hand. Zoals de R van WRZV dat voorschrijft: recreatie. Maar dat betekent niet dat het om des keizers baard gaat. Laat op de middag verslaan de dames van SVI/Be Quick'28 In The Mix tegenstander HTC in de finale. En bij de mannen kroont Tabonon Sportschool zich tot winnaar als het in een bloedstollend spannende finale FC Friends verslaat (4-2). ?Het was weer een groot succes?, glundert Eikelboom na afloop. ?Ik ben vooral blij met de positieve reacties van de dames. Die zijn er volgend jaar weer bij. Ze beleven ook lekker hangen voor de na-borrel en ik verwacht volgend jaar eigenlijk twee damespoules.?