Afbeelding
Pedro Sluiter

Nipte winst Oranje Zwart

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - ?We gaan voor de titel.? Coach Bart Aafjes van Oranje Zwart heeft geen ?Plan van Aanpak' nodig. ?De concurrenten zijn TOP, Regio en Thrianta. Dat zijn onze eerste tegenstanders. We weten dus snel waar we staan.? Oranje Zwart wint het openingsduel van TOP met 16-14.

Aafjes is bij de start van het zaalseizoen in de tweede klasse tevreden met zijn selectie. Judith Wong verkaste weliswaar naar Wit Blauw Kampen, maar daar tegenover staat de komst van Daniël Lewerissa en Chermène Toebast die overkwamen van DOS '46. Beiden speelden in het tweede van het korfbalbolwerk uit Nijeveen. ?Voor ons zijn het welkome versterkingen. Zij maken vanavond hun debuut want in de veldcompetitie kwamen zij nog niet in actie.?

In de ZBC-hal is tegenstander TOP een open boek voor de thuisclub. Van de vijf recent gespeelde duels verloor de club uit Vroomshoop vier keer van de Zwollenaren. Een makkie dus, zo lijkt het op voorhand, maar dat wordt het niet. Zonder de aan zijn enkel geblesseerde Alex Wong komt de thuisploeg onwennig uit de kleedkamer. ?Ik had dat ook verwacht. We speelden toch met twee relatief nieuwe vakken. Dat kon je zien?, constateert Aafjes. De fanatieke bezoekers profiteren daar van en nemen snel een 1-4 voorsprong, waarbij Oranje Zwart van geluk mag spreken dat een strafworp en een paar riante kansen onbenut blijven. De Zwollenaren komen daarna beter in de wedstrijd en via drie scores van Henco Pullen, Gera Kloeze en Marijke Drolenga wordt de achterstand gerepareerd. Na een treffer van Liana Klijnstra en een mooi afstandsschot van Leeuwerissa lijkt het lek boven en staat het 7-5. Maar door slordig spel van de thuisclub knokken de gasten zich alsnog naar een 7-8 voorsprong bij rust.

Na de pauze is het vooral stuivertje wisselen waardoor het tien minuten voor tijd 13-13 staat. Een eindsprint van Oranje Zwart met treffers van Gera Kloeze, Aldrik Rijks en een benutte strafworp van Henco Pullen levert de titelfavoriet toch nog de volle mep op. TOP kan via een strafworp nog wel wat terug doen, maar het blijft 16-14. ?De punten zijn het belangrijkste. We zijn nog in opbouw. Maar we moeten er altijd hard voor werken. Dat blijkt wel?, beseft Aafjes. De coach was verder niet ontevreden over de inbreng van zijn nieuwe mensen. ?Daniël Leeuwerissa kan nog veel meer. Dat heb ik op de trainingen wel gezien. Chermène Toebast deed het goed in haar dienende rol, maar je ziet dat ze er een tijdje is uit geweest. We zijn tevreden over de ontwikkeling van Roy Hoedeman. Het is nu zaak om zo snel mogelijk op elkaar ingespeeld te raken. Regio en Thrianta zijn onze volgende tegenstanders en later volgt Juventa die ik ook hoog heb zitten. De komende weken zullen we er echt moeten staan.?

In de eerste klasse B gaat CKV Sparta eveneens voor de titel in de zaal. De Zwolse ploeg begon het indoorseizoen prima met een dikke uitzege over Noordenveld (10-29).