Landstede Basketbal-ZZ Leiden (Mike Schilder aan de bal)
Landstede Basketbal-ZZ Leiden (Mike Schilder aan de bal) Frank van Hienen

Landstede Basketbal haalt winst uit de tenen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Landstede Basketbal staat er goed voor na de 84-78 zege op ZZ Leiden in het vijfde duel. Daar was overigens wel een verlenging voor nodig. Eén overwinning is nu genoeg voor een finaleplek.

Landstede kijkt bijna de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Vooral het lage scoringspercentage breekt de Zwollenaren op. Dissonant is in het derde kwart de uitsluiting van Nick Oudendag en Leigh Enobakhare na een onderlinge schermutseling. Pas in het slotkwart en met nog slechts drie minuten op de klok brengt Olaf Schaftenaar zijn ploeg met een drietje voor het eerst op voorsprong (70-67). De zege lijkt binnen als het met een halve minuut te spelen 76-72 is. Leiden komt op karakter knap terug tot 76-76, maar moet in ‘overtime’ buigen (84-78).

De vreugde is groot bij de thuisaanhang, dat compleet uit het dak gaat. Ook tevreden gezichten bij de mannen met een mooi Zwols basketbalverleden. Zoals Kenrick Zondervan, de karakterspeler die vorig jaar noodgedwongen moest stoppen. “Dit zijn de wedstrijden die je wilt spelen. Leiden heeft individuele klasse, maar ook mentaliteit. Daarin kwamen ze ver vandaag. Strijd, passie en tot het gaatje gaan. Toen Landstede eindelijk de voorsprong nam dacht ik dat het een gelopen koers was. Zo’n verlenging past dan helemaal in het plaatje. J.T. Tiller is een echte captain, hij nam het voortouw. Petje af.”

Ook Tonok Bwefar, ooit de publiekslieveling uit de tijd van de Stilohal en Cees Lubbers /The Hammers, vond vooral het slotkwart en de verlenging ’hectisch’. “In de eerste drie kwarts vond ik Landstede qua scorend vermogen teleurstellend. Maar niemand wil een play-offswedstrijd thuis verliezen. Je werkt het hele seizoen toch voor het thuisvoordeel?” De voorzitter van ZAC Basketbal heeft vertrouwen in een mooi vervolg. "Landstede heeft met twee matchpoints nu een psychologisch voordeel. De finale is echt in zicht.” Wordt vervolgd dinsdag in Leiden.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden