Afbeelding

IJzersterk Landstede Basketbal kan een gooi doen naar de titel

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Dertien wedstrijden ongeslagen. De cijfers liegen er niet om. Landstede Basketbal is bezig aan het tot nu toe beste seizoen in de clubgeschiedenis. "Maar tijdens de play-offs moeten we echt de absolute vorm hebben", weet manager Adriaan van Bergen.

Vorige week donderdag. In het met 3.500 fans gevulde Martiniplaza wordt luidruchtig de terugkeer van Lance Jeter gevierd. De uit gewapend beton gebeeldhouwde pointguard is na een mislukt avontuur in Litouwen terug bij de club van zijn hart. Binnen twee minuten speeltijd is hij goed voor een bommetje en een assist. Het fanatieke publiek staat op de banken en gaat alvast uit van een heerlijke ‘welcome back’ party voor de verloren zoon.

Maar Landstede werkt niet mee aan het feestje. De ploeg richt zich op, speelt gedreven en goed en blijft keurig in het spoor van Donar. In het slot van het zinderende vierde kwart slaan de Zwollenaren toe en pakken bij een 80-80 stand vier punten op rij. Voldoende om de roemruchte basketbalarena stil te krijgen. Het wordt 84-90.

In een compleet andere ambiance in Amsterdam komen de Zwollenaren twee dagen later in actie tegen Apollo De Zwolse ploeg wint met 60-91. Een hoofdrol is weggelegd voor Sherron Dorsey-Walker die uitkomt op 32 punten.

'Het zegt nog niets'

Van Bergen reageert na de twee zeges op de van hem bekende nuchtere wijze. ”De puzzel valt mooi in elkaar. Maar het zegt nog niets.” De manager erkent wel dat met de komst van Kaza Kajami-Keane en Kevin Bleeker er sprake is van een kwaliteitsimpuls. ”Kaza is natuurlijk een speler in de buitencategorie en bovendien een echte professional en liefhebber. Hij speelde dinsdag in Brazilië met het team van Canada. Hij heeft over de terugreis 24 uur gedaan, inclusief vertragingen en gemiste vluchten. Om één uur 's nachts was hij thuis, de volgende morgen stond hij alweer om 10.00 uur in de hal. Dat zegt genoeg. Zo professioneel en gedreven, het is ook illustratief voor de hele ploeg. “

Bleeker 'al een tijd op de radar'

Ook de komst van forward Kevin Bleeker is een goede keus. ”We hadden hem al een tijd op de radar. Bij Den Bosch kwam hij ook door blessures niet uit de verf. Hij is ook door zijn lengte een toegevoegde waarde en bovendien een vent die hier prima past.” Er wordt gefluisterd dat dit Landstede dit seizoen een echte gooi kan doen voor de titel. Van Bergen reageert voorzichtig. ”In de play-offs moet je optimaal zijn. Dat heb je nooit helemaal in eigen hand. De weg is nog lang.” Landstede Basketbal speelt donderdag thuis tegen Den Bosch.

Afbeelding
Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45