Afbeelding

Ook dubieuze keeperswissel helpt PEC Zwolle niet aan zege op NAC Breda

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Nog maar twaalf maanden geleden stond PEC Zwolle te boek als een club vol stabiliteit, met een duidelijke speelwijze en een technische staf met een plan. Passend bij de vierde plaats in de eredivisie op dat moment. Daar is na de wanvertoning tegen NAC Breda (0-0) weinig meer van over. Het hoofd van trainer John van ’t Schip ligt wat de fans betreft al lang op het hakblok. Het is vijf voor twaalf, alleen nog wachten totdat de clubleiding er na de winterse evaluatie ook zo over denkt.

De belabberde sportieve prestaties van PEC in het kalenderjaar 2018 zijn niet volledig toe te schrijven aan Van ’t Schip. Wel mag inmiddels geconstateerd worden dat het constante gehussel in de opstelling de prestaties niet verbeteren. Tegen NAC staat plotseling Diederik Boer weer onder de lat. De trainer wil meer coaching van achteruit. In een poging het aantal tegentreffers te reduceren wordt Mickey van der Hart geslachtofferd. Niet alleen is het moment raar, twee duels voor de winterstop, ook is de keuze op z’n minst arbitrair. Van der Hart is in de laatste maanden een van de weinige lichtpuntjes aan Zwolse zijde.

Typerend voor de huidige staat van PEC is dat de keeperswissel al een dag voor de wedstrijd uitlekt in de media. "Dat vond ik ook wel verrassend", beaamt Diederik Boer. De routinier (38) krijgt op donderdag, vlak voor de teambespreking, te horen dat hij keept. Hij is er blij mee, maar plaatst ook vraagtekens bij het moment. "Zo vlak voor de winterstop had ik het niet meer verwacht. Ik ben voetballer om te spelen, dus je moet zorgen dat je er dan klaar voor bent."

Boer keept tegen NAC een prima wedstrijd. Zo maakt hij tegen de hekkensluiter uit Breda zijn eerste reddingen van het seizoen, nadat hij in de eerste twee duels van het seizoen tegen sc Heerenveen (2-3 verlies) en FC Utrecht (2-0 verlies) louter doelpunten moet incasseren. "Ja, dat ging wel lekker."

'Wedstrijd die we moesten winnen'

Toch houdt niemand bij PEC een lekker gevoel over aan de puntendeling. Het voetbal van de thuisploeg doet pijn aan de ogen. In de vrieskou slaagt Zwolle er amper in om een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Vlak voor rust lijkt het wel ergens op, maar Zian Flemming en Vito van Crooij slagen er niet in om te scoren. "Dit was een wedstrijd die we moesten winnen om aansluiting te krijgen met de middenmoot", beaamt Boer.

PEC Zwolle blijft door de 0-0 vijftiende in de eredivisie, een puntje boven de degradatiestreep. De laatste thuiszege dateert alweer van 6 oktober (Excelsior-thuis, 2-0). Alle alarmbellen moeten rinkelen in Zwolle. Dat besef is er bij Boer. "Het voetbal is niet meer des Zwolle’s. Daar moeten we gauw aan werken."

Geschuif met spelers

Naast de opmerkelijke keeperswissel is ook het wekelijkse geschuif met spelers als Mike van Duinen en Vito van Crooij opmerkelijk. Spits Van Duinen speelt tegen NAC als middenvelder en linksbuiten, maar nooit als spits. Linksbuiten Van Crooij moet het na rust doen in de spits. Per week schuift de trainer op diverse plekken, al dan niet gedwongen door blessures. Het helpt nooit om een duidelijke en herkenbare speelwijze in te slijpen.

Waar Van ’t Schip weinig aan kan doen, is de onsamenhangende selectie die is samengesteld. Technisch directeur Gerard Nijkamp heeft deze zomer te veel geleund op de terugkeer van oude bekenden als Ouasim Bouy, Thomas Lam en Darryl Lachman. Alleen Lam voldoet tot dusverre. Ook de komst van de Italianen Gianluca Scamacca en Alessandro Tripaldelli, via bevriende zaakwaarnemer Mino Raiola, heeft nog weinig opgeleverd. Het betekent dat er in de winterstop opnieuw herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Wie weet staat het belletje naar oude bekende Queensy Menig, al drie keer eerder gehuurd door PEC, al gepland in de agenda van Nijkamp...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13