Afbeelding

HC Zwolle stevent af op prima klassering in overgangsklasse

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Met nog vijf wedstijden te gaan is het aftellen geblazen voor Roel Stofmeel. De coach van de Zwolse hockeyvrouwen stopt na zeven jaren die vooral in het teken stonden van opbouwen. "Dit is het derde seizoen op rij met min of meer dezelfde groep. Dat gebeurde niet vaak bij deze club." HC Zwolle wint in eigen huis met 3-2 van Leiden.

Aan talent is er nooit gebrek bij de vrouwen van HC Zwolle. Maar voor veel jonge speelsters is het doorgaans einde oefening als gekozen wordt voor een studie in bijvoorbeeld Groningen, Utrecht of Amsterdam. “Er zou een heel mooi team samengesteld kunnen worden met hockeysters die hier zijn opgeleid en uitgewaaid. Maar ik wist waar ik aan begon”, geeft Stofmeel toe.

Werk en ook de gezinssituatie is de oorzaak van zijn besluit om te stoppen. “Je bent er niet met drie keer trainen in de week en op de zondag de wedstrijden. Het is qua tijd voor mij niet meer te behappen.” Stofmeel is tevreden over het verloop van het huidige seizoen in de overgangsklasse. ”We hebben het vooral tegen de topclubs goed gedaan maar ook onnodig punten laten liggen. Al met al domineren we toch vaak, denken altijd in balbezit en maken, ook in mentaal opzicht, stappen. Je ziet en merkt dat de groep volwassener wordt.”

Het duel op Het Hoge Laar tussen HC Zwolle en Leiden, de nummer vier en vijf, met allebei 25 punten is een mooie graadmeter voor twee clubs die vrijuit kunnen spelen. Het wordt dan ook een open wedstijd waarin de fris spelende gasten beter beginnen, kansen krijgen en verdiend op 0-2 komen. In de slotfase creëert de thuisclub mogelijkheden via onder meer Sophie Locht die, na de 1-2 van Maud Bos, haar ploeg voor de thee langszij schiet.

Na rust is Zwolle sterker waar Leiden in de counter wel gevaarlijk blijft. Een klein kwartier voor tijd is het opnieuw Locht die, na een demonstratie kappen en draaien, snoeihard raak pusht. Ondanks strafcorners over en weer blijft de stand 3-2. Stofmeel: “In de eerste helft had het zomaar 4-4 kunnen staan. Na rust hadden we de controle.”

Ook de degelijk spelende captain Lynn van Beek is tevreden. “Vooral na rust was het goed. We hebben de vierde plek in handen. We willen ’best of the rest’ worden.” De routinier (30) gaat volgend seizoen door. ”Ik heb er nog zoveel plezier in. Het vertrek van de coach is een gemis. Maar eens een keer een nieuw gezicht voor de groep is misschien ook niet verkeerd."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden