Zwolse karateka’s op het podium in Berlijn

Afgelopen weekend werd in Berlijn het grote karatetoernooi om de Banzai Cup gehouden en de sporters van Karateclub Mossel-Boot waren als vanouds present om zich te meten met de internationale top. Maar liefst 1400 deelnemers uit 34 landen zorgden voor een heel hoog niveau in de diverse gewichtsklassen.

De coaches François van Langevelde, Debora ten Klooster, Hans Nijzingh en Wim Mossel hadden de taak om de Zwolse karateka’s zo goed mogelijk klaar te stomen voor de wedstrijden tegen alleen maar internationale tegenstanders. Met maar liefst drie tweede, drie derde en drie vierde plaatsen scoorden ze bijzonder goed in het medailleklassement.

Dylan van Moerkerk plaatste zich zaterdag soeverein voor de finale bij de senioren tot 75 kg en ging hierin voortvarend van start. Nadat enkele mooie technieken van van Moerkerk niet gewaardeerd werden, scoorde zijn tegenstander, Arnason uit IJsland, het eerste punt. Van Moerkerk maakte daarna gelijk, maar kon daarna geen afstand nemen. Omdat de stand dus gelijk was trad de regel in werking waarbij de sporter die het eerst scoort, de wedstrijd wint. Toch een mooie zilveren medaille voor van Moerkerk, die zich steeds beter thuis voelt in deze gewichtsklasse. Broer Joël van Moerkerk verloor de eerste partij in de klasse tot 84 kg van Costa uit Brazilië met 3-1. De Braziliaan stootte daarna overtuigend door naar de finale, waardoor van Moerkerk zich kon opmaken voor de herkansing. Hij liet zien over veel veerkracht te bezitten, want hij won daarin al zijn wedstrijden en kon zo een welverdiende bronzen medaille ophalen. Thijmen Hasselt kwam bij de jongens 16-17 jaar met goed karate in de halve finale, maar vond toen zijn Waterloo. Hij herpakte zich sterk in de kleine finale om de derde plek en scoorde met mooie beentechnieken. Een derde plek voor de Zwollenaar die ook lid is van de nationale jeugdselectie. Merel Landman en Peter Blaauwgeers kwamen met een vierde plek net te kort voor een plek op het podium, maar konden terugzien op een uitstekend optreden in de Duitse hoofdstad.

Bij de teamwedstrijden wisten de broers van Moerkerk, Hans Nijzingh en Aernoudt de Haan zich verrassend te plaatsen voor de finale. Hierin was de Franse ploeg uit Parijs echter net te sterk: 2-0

Op zondag was Ryan Scherer dichtbij eremetaal, maar strandde in de halve finale op de latere kampioen uit Berlijn. In de strijd om de derde plek was de Deen Knopp te sterk: 2-0. Sylvie Nijzingh verloor in de kwartfinale met het kleinste verschil (1-0) van de Duitse Lorenz, terwijl vader Hans Nijzingh de finale bij de veteranen in een spectaculairre partij verloor van de Noor Jensen. Aernoudt de Haan was de laatste prijswinnaar van de dag met een derde plek in dezelfde klasse.