Afbeelding

Van der Stouw is er nog niet uit

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - Verdediger Jasper van der Stouw wil met Berkum nog graag iets van het tot nu toe moeizaam verlopen seizoen maken. In de eerste wedstrijd van de derde periode gingen de Zwollenaren goed van start met een eclatante 5-0 zege op hekkensluiter Buitenpost.

Ooit won Van der Stouw (32) maar liefst tienduizend euro voor de club van zijn hart, Olympia ’28. In 2008, tijdens de eerste editie, was hij de meest trefzekere deelnemer aan de AB Oost Free-Kick competitie. Vrije trappen specialist Pierre van Hooijdonk was destijds het ‘uithangbord’ van het prestigieuze evenement. Het leverde Van der Stouw ‘eeuwige’ roem op en een mooi bedrag voor de vereniging waar hij opgroeide. Nu, bijna twaalf jaar later, laat hij nog regelmatig zien over een loepzuivere vrije trap te beschikken.

Centraal achterin

Van der Stouw verliet de Hasselter club in 2009 om stappen te maken bij HZVV. ”Toen ik vertrok speelden we met Olympia ‘28 nog tweede klasse.” In Hoogeveen pikte Van der Stouw snel aan op het hogere niveau. “Ik stond op de ‘tien’ positie. We promoveerden naar de hoofdklasse en ik kwam vast in de basis.” Het leverde hem een ‘transfer’ op naar WHC. “Trainer Jan Everse was direct duidelijk. ‘Jij hoort centraal achterin’. Sindsdien speel ik op die plek.“ Het werden drie mooie jaren in Wezep met als hoogtepunt een beslissingswedstrijd tegen DETO in mei 2012. ”Het ging om de titel en een plek in de toenmalige topklasse. Vijfduizend toeschouwers op ‘De Boshoek’ in Hardenberg. We verloren in de verlenging met 1-2 terwijl we veel beter waren. Het was misschien wel het beste elftal waarin ik ooit speelde met Denis Mahmudov, Jolf Stel, Adi Draganovic, Sonny Bosz en Jason Huisman. “

Dieptepunt

Na drie jaar WHC keerde hij één seizoen terug bij HZVV. Hij zou daarna verkassen naar Harkemase Boys maar het werd Berkum. ”Tijdens de laatste training bij HZVV raakte mijn heup uit de kom. Ik zou eigenlijk afgekeurd worden. Ik ben er ruim een jaar uit geweest. Die blessure en de verloren beslissingswedstrijden met WHC tegen DETO en Berkum tegen SDVB waren de dieptepunten in mijn carrière.”

Van der Stouw klom uit het dal en speelde zich bij Berkum alsnog in de basis. Na twee jaar keerde hij terug bij WHC maar koos na één seizoen opnieuw voor de zwartwitten waar de prestaties dit seizoen wisselvallig zijn. “We begonnen goed maar hebben het al met al toch lastig. Tegen gevestigde clubs als Staphorst, Genemuiden en Swift kunnen we ons goed opladen maar we zijn te kwetsbaar tegen de ‘kleintjes’. Daar ligt ons probleem. Het ontbreekt dan ook te vaak aan creativiteit.“ Een afknapper was de recente 1-4 bekernederlaag tegen DOS Kampen. Het betekent dat de middenmoter nog maar één troefkaart in handen heeft, het winnen van de derde periode.

Derde periode

“Tegen DOS was het voor ons echt een ontgoocheling. Tachtig procent balbezit en maar zo weinig kansen. Je loopt dan vanzelf een keer in het mes. We moeten nu alles op de laatste periode zetten.” Thuis tegen laagvlieger Buitenpost was de eerste klap een daalder waard. Berkum won gedecideerd met 5-0. Van der Stouw zelf tekende in de laatste minuut koppend voor 5-0. ”Je moet zorgen dat je tegen zo’n ploeg niet achter komt. Dat hebben we goed gedaan. Ook qua doelsaldo is dit een lekkere start van de laatste periode.”

De geboren Hasselter weet nog niet waar zijn toekomst ligt. “Er zijn voor mij drie opties. Of ik blijf bij Berkum als selectiespeler of ik ga lager bij de club spelen met vrienden. Maar het kan ook dat ik terugkeer bij Olympia ’28. Dan is de cirkel rond. Uiterlijk in april beslis ik.”

Afbeelding
 Jasper van der Stouw
Afbeelding
Afbeelding