Sarah van Emst vorig jaar in actie tijdens de voorjaarscompetitie.
Sarah van Emst vorig jaar in actie tijdens de voorjaarscompetitie. Diederik van Hogendorp

Van Emst komt coronatijd vooralsnog goed door

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Een zomer zonder serieuze krachtmetingen dreigt voor Sarah van Emst nadat de stop op internationale toernooien is verlengd tot en met 31 juli. De Zwolse is echter al lang blij dat ze weer vier keer per week kan trainen bij de Bogtstra en Kempers Tennis Academy. Bovendien had de tennisluwe periode één groot voordeel voor het kleine talent.

Al met al komt Sarah, al jaren één van Neerlands beste speelster in haar leeftijdscategorie, de coronatijd goed door. Na slechts een weekje van de tennisbaan, kon de vijftienjarige dankzij een oproep op Facebook al weer los op een paar particuliere banen in de omgeving. Sinds 29 april traint ze weer in Doorn (bij BK Tennis). Een weekje met slechts een paar duo's tegelijk, maar inmiddels al weer met een grote groep (uiteraard met de beperking van 1,5 meter afstand).

Balen van de toernooiloze periode doet ze nog niet. “Ik mis het nog niet echt, al gaat het wedstrijdritme wel wat achteruit. Maar ik ben al blij dat ik weer vier keer per week kan trainen, en met een grote groep. Ik blijf zo wel op mijn niveau”, denkt Sarah. “Op de training spelen we heel veel punten.”

Wanneer toernooitennis weer mogelijk is, blijft onzeker. De ITF maakte vrijdag (15 mei) bekend dat de toernooienstop is verlengd tot en met 31 juli. De KNLTB nam die richtlijn over, maar houdt nog een slag om de arm voor toernooien van de zogenaamde Junior Tour (voor de prestatieve junioren, goud, zilver en brons). Wellicht dat die vanaf 1 juli weer mogelijk zijn. Uiterlijk half juni wordt er een beslissing worden genomen over de geplande toernooien in augustus en uiterlijk begin juni zal er een beslissing worden genomen over de geplande Junioren Tour-toernooien in juli.

Duitse competitie

“Het is nog afwachten of de Duitse competitie doorgaat in juni. Misschien dat ze daar aan mee gaat doen”, zegt moeder Kristel. “Het is telkens een kwestie van afstrepen. Ze zou meedoen aan een ITF-toernooi in Hillegom vanaf 13 juli, maar die ligt er nu ook uit. Ik had een schema gemaakt tot eind augustus en daar zijn nog maar twee toernooien van over: de NJK eind juli en één toernooi eind augustus.”

Examens

Hoewel Van Emst natuurlijk het liefst volle bak voor het tennis gaat, had en heeft de coronatijd toch ook zo zijn voordelen; er is meer tijd voor school en daarnaast zijn de centrale examens geschrapt. “Dat is voor mij eigenlijk wel goed geweest, want met Duits moet je dan een heel stuk (begrijpend) lezen) en daar ben ik niet zo goed in”, zegt Sarah, die nu een '6' staat voor zowel Nederlands, Duits als Biologie, de drie vakken waar ze dit jaar examen in doet. Voor Duits en Biologie gaat ze daar nog proberen een '7' van te maken, zodat ze volgend jaar wat meer speling heeft. Het maakt dat de kleine Van Emst zich in deze tennisluwe tijd niet hoeft te vervelen.

Afbeelding
Doek valt voor Be Quick'28 en ZAC, Dieze West en CSV'28 gaan door Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Het Nederlands Bach Consort brengt met Hanzestroom geschiedenis en muziek tot leven Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Echtpaar Scholten - Weinans zestig jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 18:40
Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34