Sarah van Emst vorig jaar in actie tijdens de voorjaarscompetitie.
Sarah van Emst vorig jaar in actie tijdens de voorjaarscompetitie. Diederik van Hogendorp

Van Emst komt coronatijd vooralsnog goed door

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Een zomer zonder serieuze krachtmetingen dreigt voor Sarah van Emst nadat de stop op internationale toernooien is verlengd tot en met 31 juli. De Zwolse is echter al lang blij dat ze weer vier keer per week kan trainen bij de Bogtstra en Kempers Tennis Academy. Bovendien had de tennisluwe periode één groot voordeel voor het kleine talent.

Al met al komt Sarah, al jaren één van Neerlands beste speelster in haar leeftijdscategorie, de coronatijd goed door. Na slechts een weekje van de tennisbaan, kon de vijftienjarige dankzij een oproep op Facebook al weer los op een paar particuliere banen in de omgeving. Sinds 29 april traint ze weer in Doorn (bij BK Tennis). Een weekje met slechts een paar duo's tegelijk, maar inmiddels al weer met een grote groep (uiteraard met de beperking van 1,5 meter afstand).

Balen van de toernooiloze periode doet ze nog niet. “Ik mis het nog niet echt, al gaat het wedstrijdritme wel wat achteruit. Maar ik ben al blij dat ik weer vier keer per week kan trainen, en met een grote groep. Ik blijf zo wel op mijn niveau”, denkt Sarah. “Op de training spelen we heel veel punten.”

Wanneer toernooitennis weer mogelijk is, blijft onzeker. De ITF maakte vrijdag (15 mei) bekend dat de toernooienstop is verlengd tot en met 31 juli. De KNLTB nam die richtlijn over, maar houdt nog een slag om de arm voor toernooien van de zogenaamde Junior Tour (voor de prestatieve junioren, goud, zilver en brons). Wellicht dat die vanaf 1 juli weer mogelijk zijn. Uiterlijk half juni wordt er een beslissing worden genomen over de geplande toernooien in augustus en uiterlijk begin juni zal er een beslissing worden genomen over de geplande Junioren Tour-toernooien in juli.

Duitse competitie

“Het is nog afwachten of de Duitse competitie doorgaat in juni. Misschien dat ze daar aan mee gaat doen”, zegt moeder Kristel. “Het is telkens een kwestie van afstrepen. Ze zou meedoen aan een ITF-toernooi in Hillegom vanaf 13 juli, maar die ligt er nu ook uit. Ik had een schema gemaakt tot eind augustus en daar zijn nog maar twee toernooien van over: de NJK eind juli en één toernooi eind augustus.”

Examens

Hoewel Van Emst natuurlijk het liefst volle bak voor het tennis gaat, had en heeft de coronatijd toch ook zo zijn voordelen; er is meer tijd voor school en daarnaast zijn de centrale examens geschrapt. “Dat is voor mij eigenlijk wel goed geweest, want met Duits moet je dan een heel stuk (begrijpend) lezen) en daar ben ik niet zo goed in”, zegt Sarah, die nu een '6' staat voor zowel Nederlands, Duits als Biologie, de drie vakken waar ze dit jaar examen in doet. Voor Duits en Biologie gaat ze daar nog proberen een '7' van te maken, zodat ze volgend jaar wat meer speling heeft. Het maakt dat de kleine Van Emst zich in deze tennisluwe tijd niet hoeft te vervelen.

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden