Voorzitter Henk van Dijk hier in actie als aangever in het eerste team, tijdens de derby tegen CSV '28.
Voorzitter Henk van Dijk hier in actie als aangever in het eerste team, tijdens de derby tegen CSV '28. Foto: Pedro Sluiter

VC Zwolle werkt hard aan fundament om duurzaam te groeien

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

VOLLEYBAL 

Voordat het plafond hoger kan worden gelegd, moet eerst het fundament worden verstevigd. Met deze treffende beeldspraak vertaalt voorzitter Henk van Dijk de situatie van het eerste mannenteam bij VC Zwolle. De volleybalvereniging is overigens pas kort voor de competitiestart weer in rustig vaarwater beland na een hartenkreet op Facebook.

Het zijn drukke tijden voor de bestuursleden van Zwolle’s bekendste volleybalvereniging, te druk zelfs. Een al langer durend gebrek aan vrijwilligers, versterkt door ‘de afstand’ die corona veroorzaakt, noopt het bestuur niet zo lang geleden tot het plaatsen van een brandbrief op Facebook. Het kan zo niet langer! Het bestuur komt niet aan besturen toe omdat het te druk is met uitvoeren. Het ontbreekt de club aan organiserende en niet incidentele vrijwilligers, trainers voor de jeugdteams, een secretaris en een penningmeester. Het leidt tot de situatie, om maar eens wat te noemen, waarin leden van de technische commissie op een wedstrijddag de shirts uit de berging moeten halen, de ballen moeten oppompen en de netten moeten ophangen. Niet zo gek dus dat die leden minder tijd en energie over hebben om te doen waarvoor ze eigenlijk in die tc zitten. Een exemplarisch geval. 

“De boodschap is aangekomen”, zegt Van Dijk, die tussen de tachtig en honderd betrokken leden ziet op een dinsdagavond in het Landstede Sportcentrum. “Er hebben veel mensen ingetekend op allerlei functies en veel die aangaven wel iets te kunnen doen, maar nog niet weten wat. Het lijkt nu weer behapbaar te worden met de nieuwe vrijwilligers die zich hebben aangediend”, denkt Van Dijk. “Het vervolg is dat we met groepjes op bepaalde thema’s bij elkaar gaan zitten en dat een ieder concreet aangeeft wat die wil, waar die affiniteit mee heeft, waar die tijd voor heeft.”

Eredivisie of topdivisie

Van Dijk is naast voorzitter ook nog altijd speler van het eerste team. Met het mannenteam terugkeren op hoog niveau is een droom die nog steeds leeft bij VC Zwolle, maar aan die ambitie wil het geen harde eisen of een termijn verbinden. Volgens Van Dijk zijn de voorwaarden voor groei aanwezig bij het team dat nu bestaat uit jongens die zijn doorgestroomd uit de opleiding van VC Zwolle en uit die van VC Voorsterslag. Dat team heet officieel dan ook Voorsterslag/VC Zwolle. De jongenslijn, voor veel volleybalverenigingen een zorgenkindje, van beide clubs is nu volledig gecombineerd en daarmee is een goede basis gelegd. “We willen uitgroeien tot een team dat weer toonaangevend is in de regio. Of dat nou eredivisie of topdivisie is. We moeten vooral duurzaam groeien. Het staat nu goed, maar het fundament moet nog steviger. Pas dan kan ook het plafond omhoog”, zegt Van Dijk.  

‘Hartstikke mooie groep’

“Er is commitment om er iets van te maken. Het is een hartstikke mooie groep, die de potentie heeft om stappen te gaan maken. Maar daarvoor heb je in de komende jaren nog wel wat aanvulling nodig”, betoogt Van Dijk. “Dat ik zelf nog in het eerste speel, is geen luxeprobleem”, zegt de voorzitter met de nodige zelfspot. Hij is met Reinold Schoonhoven en Rico Schaddenhorst één van de drie ervaren rotten in een team met verder allemaal jonge honden.

Voorsterslag/VC Zwolle speelt dit seizoen in de eerste divisie, het derde niveau van Nederland.

Dat het team nog een lange weg te gaan heeft maar zeker potentie bezit, blijkt zaterdagavond tijdens de eerste competitiewedstrijd. Een onvervalste derby tegen CSV ‘28 waarin de jonge ploeg bij vlagen goed volleybal laat zien maar ook nog zoekende is. Dat laatste komt ook door het ontbreken van routinier Schoonhoven, de enige speler met eredivisie-ervaring. 

Herenvolleybal in Zwolle

Coach Kars van Tarel wordt niet warm of koud van de 3-1 nederlaag. “Een dompertje natuurlijk voor die jongens, maar we kijken vooruit. Er zit heel veel potentie in deze spelersgroep”, zegt Van Tarel, die duidelijk is over de doelstelling van dit seizoen. “We moeten erin blijven. De spelers moeten beter worden en dan hopen we dat er op een gegeven moment weer wat leven in komt en dat we het herenvolleybal in Zwolle weer op niveau krijgen.” Om weer terug te komen op topniveau denkt Van Tarel dat er meer nodig is dan een goed fundament bij VC Zwolle. “Dan heb je het over beleidsmatige keuzes in de stad Zwolle. Het is jammer dat je met twee teams in de eerste divisie speelt, en dan heb je ook SVI nog”, zegt Van Tarel, hintend op een fusie. “Het is doodzonde dat een sportstad als Zwolle geen herenvolleybalteam in de eredivisie (meer) heeft.”

De spelers van Voorsterslag/VC Zwolle luisteren naar coach Kars van Tarel tijdens de derby tegen CSV '28.
CSV '28 - VC Zwolle. Van Gent vs Van Dijk.
Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16