De G-lopers verkenden het loopparcours voor de Heroes Run van 10 juni.
De G-lopers verkenden het loopparcours voor de Heroes Run van 10 juni. Foto: Pedro Sluiter

Voorzitter Keers: “Organiseren zit bij AV PEC 1910 in het bloed”

· leestijd 2 minuten Sport

ATLETIEK - “De maatschappelijke betrokkenheid van AV PEC 1910 is er altijd geweest en dat zal ook zo blijven.” Dat zegt Arjen Keers die onlangs werd benoemd tot voorzitter van de Zwolse atletiekvereniging.

(door Harry Bouwhuis)

Ook dit jaar wordt op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Zwolle overgebracht door leden van de club. Een ander voorbeeld van die betrokkenheid is dat de club atleten met een geestelijke en lichamelijke beperking de mogelijkheid biedt om te sporten.

Keers, opvolger van Willem van Beek, is geen onbekend gezicht op atletiekbaan Peterskamp. De sportfanaat (54), oorspronkelijk afkomstig uit Apeldoorn, meldde zich aan als lid in 2005. Hij raakte direct betrokken bij allerlei functies, waaronder die van hardlooptrainer, gespecialiseerd in lange duurlopen. Ook was hij in de periode 2013-2019 bestuurslid met de portefeuille recreatief lopen. Hij omschrijft de club vooral als een vereniging van doeners. “Bij AV 1910 staan altijd mensen op. Dat zit in de genen van deze club. Het organiseren zit bij ons echt in het bloed.”

Zwolle echte sportstad

Het NK Indoor, de Ekiden met recent nog 80 teams aan de start, het begeleiden van talenten en het houden van loopclinics, zoals vooral in deze periode met 160 deelnemers als voorbereiding op de Zwolse Halve Marathon. “We zijn er voor iedereen en nadrukkelijk ook op het vlak van breedtesport. We merken dat steeds meer mensen kiezen voor het lopen van grotere afstanden.”
“Frappant en veelzeggend daarbij is wel dat ondanks de toename van lopers de tijden langzamer worden. Marathons trekken steeds meer deelnemers, maar degenen die de veertig kilometer onder de vier uur lopen neemt steeds verder af”, concludeert Keers.

De nieuwbakken preses kan het weten, want hij nam zelf aan diverse marathons deel, onder andere die van Berlijn. “Zwolle is een echte sportstad en daarin vervult ook lopen een belangrijke rol. Ik woon in de binnenstad.  Als je ziet hoeveel mensen daar de loopschoenen aantrekken. Ook de vele loopevenementen hier in de stad wijzen in die richting. Daarom vind ik het jammer dat de Stadshagenrun en Aa-landenloop verdwenen zijn. In klein comité hebben we het er weleens over om met de club die evenementen weer nieuw leven in te blazen. Wie weet?”

Keers kan zich nu alweer verheugen op zaterdag 10 juni, de dag dat het Halve Marathonfestival Zwolle weer plaatsvindt. “Het is een absoluut feest met niet alleen oog voor ervaren lopers, maar waaraan iedereen aan meedoet. Ik had het net over maatschappelijke betrokkenheid. Een mooi voorbeeld is de Heroes Run op het komende Halve Marathonfestival.” 

Lach op het gezicht

Jan ter Burg is één van de zes trainers van een groep geestelijk en lichamelijk gehandicapten die iedere donderdagavond traint. “Het is een mooi gezelschap om mee te werken en we hebben met elkaar zo veel plezier. Het grootste deel heeft een autistische achtergrond en een klein deel een lichamelijke beperking. Sport is voor deze groep heel belangrijk. Het is mogelijk dankzij steun van het bestuur van AV PEC 1910 en van een enthousiaste groep van vrijwilligers.” 

Op 10 juni wordt naast de halve marathon in Zwolle ook voor het eerst de Heroes Run gelopen. Hieraan nemen atleten met een lichamelijke of geestelijke beperking deel. Dit jaar zullen tien zogenaamde G-atleten hieraan meedoen. Ook zijn nog eens negen G- atleten op de Vier Engelse Mijlen van de partij. “Voor deze sporters is het extra spannend, omdat ze door corona lang deze afstand niet hebben gelopen”, zegt Ter Burg, voorheen ook voorzitter van SV HTC.

Lach op hun gezicht

“Alle G-atleten van AV PEC 1910 zijn te herkennen aan een groen wit gestreept shirt en een lach op hun gezicht. Want dit is het gezelligste team van AV PEC 1910, ze hebben allemaal zo ontzettend veel plezier in het lopen. Alle deelnemers lopen samen met een begeleider of trainer van AV PEC 1910. Dat is een vaste groep van twaalf personen die ook wekelijks de training verzorgt.”

Het grootste deel van de G-lopers die deelnemen aan de Heroes Run heeft dinsdag 11 april op uitnodiging van initiatiefnemer Teun Bouwhuis aan een parcoursverkenning deelgenomen. Ter Burg: “Wethouder Michiel van Willigen gaf hiervoor het startschot en Teun Bouwhuis en Erben Wennemars ontvingen de atleten bij de finish. Leuk was het dat Erben na afloop in een toespraakje nog zei dat de Halve Marathon met deze Heroes Run erbij een nog mooier evenement zal worden.” 

Afbeelding
Geen stille nacht in de Lutherse Kerk, maar de klanken van kindergelegenheidskoor Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buurthelden gezocht: Welke Zwollenaar verdient waardering? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeenteraad debatteert over parkeerstrategie 2040 en normaliseren in de jeugdzorg Algemeen 20 uur geleden