Bas Wiers is terug in Zwolle bij Blue Hawks.
Bas Wiers is terug in Zwolle bij Blue Hawks. Foto: Eigen foto

Sterke seizoensstart Blue Hawks in hogere klasse

· leestijd 1 minuut Sport

HONKBAL - De honkballers van Blue Hawks hebben voor het nieuwe seizoen een forse kwaliteitsinjectie gekregen. Bij de Zwolse ploeg keerden pitcher Stijn Bruins Slot en binnenvelder Bas Wiers terug. De afgelopen seizoenen speelden zij bij Quick Amersfoort op het hoogste niveau. Met de nieuwe versterkingen is Blue Hawks vorige maand het seizoen sterk gestart. Zondag wacht het uitduel tegen Robur’58.

De afgelopen weken werden in de vierde klasse de eerste drie wedstrijden gewonnen. Onder leiding van hoofdcoach Jan Willem Slootweg, die zelf in het verleden ook uitkwam in de hoofdklasse, werd in het openingsweekend met 0-11 gewonnen van Tex Town Tigers. Daarna volgden ook overwinningen op Domstad Dodgers (10-2) en HCAW 4 (0-12). Daarmee staan de Zwolse honkballers voorlopig op een gedeelde eerste plaats samen met Red Caps. Het seizoen loopt nog tot begin oktober.

Uit elkaar

De talenten Bas Wiers uit Zwartsluis en Stijn Bruins Slot doorliepen de jeugdopleiding van Blue Hawks, voordat ze de overstap maakten naar Quick Amersfoort. Het tweetal kwam uit voor een selectieteam van Noord-Nederland en haalde met de jeugdteams van de Blue Hawks meerdere kampioenschapen. Wiers: “Toen jongens gingen studeren, viel ons team uit elkaar. Omdat het niveau van het eerste team niet hoog was, besloot ik samen met mijn vriend en teamgenoot Stijn Bruins Slot om me heen te kijken. Samen meldden we ons aan bij Quick Amersfoort.”
Het duo kwam daar in het tweede team terecht, maar regelmatig bevolkten ze ook de honken van het eerste team. Wiers debuteerde in 2020 in de hoofdklasse. “Een echte basisspeler ben ik nooit geworden, maar desondanks heb ik veel wedstrijden gespeeld. In het seizoen speelt een club doorgaans drie wedstrijden en daarvan speelde ik er dan één. Met spelen in de hoofdklasse is een droom uitgekomen”, aldus Wiers.

Tegelijkertijd nam die droom veel tijd in beslag. Wiers studeert nog voor verpleegkundige en vier keer in de week op en neer reizen naar Amersfoort bleek een opgave. “Zeker omdat je voor de wedstrijd ook nog eens door heel Nederland reist. En heb je een wedstrijd, dan ben je echt de hele dag kwijt. Als je dan twee duels in een weekeinde hebt, hou je weinig tijd over. Daarom hebben Stijn en ik samen besloten om terug te gaan naar Zwolle.”

Geen echt honkbal

Beiden brengen het niveau van de club op een hoger peil. Een reden voor Blue Hawks om vierdeklasser te worden. Wiers: “Met die stap ben ik blij, want nu speel je tenminste negen innings, terwijl in de vijfde klasse op tijd worden gespeeld. Dat vind ik geen echt honkbal. Je krijgt dan hetzelfde als bij voetbal: teams die voor staan gaan tijdrekken en spelers doen net alsof ze geblesseerd zijn.”

Of de terugkeer betekent dat Wiers zijn topsportcarrière uit het hoofd zet, weet hij nog niet. “De trainers in Amersfoort vinden het wel jammer. Een speler als ik hoort op een hoger niveau te spelen, vinden ze daar. Maar de combinatie is nu niet te doen. Misschien dat het weer begint te kriebelen als ik straks klaar ben met mijn studie en tijd overhoud.”

(Dit artikel is tot stand gekomen door Erik Driessen en Rogier van Zon).

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42