Susan Schut stond zaterdag tegen Utrecht soms op eenzame hoogte.
Susan Schut stond zaterdag tegen Utrecht soms op eenzame hoogte. Foto: Pedro Sluiter

Met Schut op schot stomen volleybalsters op

· leestijd 1 minuut Sport

VOLLEYBAL - De lach is terug op de volleybalgezichten van VC Zwolle Topvolleybal na de 3-1 zege op Utrecht. Daardoor maakt de Zwolse ploeg een reuzensprong op de eredivisieranglijst van plek zes naar twee. Met dank aan powervrouw Susan Schut, die zaterdagavond maar liefst 21 punten binnensloeg. ā€œIk zat wel lekker in de wedstrijd.ā€

(door Erik Riemens)

De 20-jarige diagonaalspeelster was zeker in de eerste set dominant en doorslaggevend met een aantal bloks, reddingen in de rally, maar bovenal door kiezelharde smashes. En dan te bedenken dat dit pas haar eerste duel van het seizoen zou zijn. 

Breukje

ā€œIk had een breukje in mijn scheenbeen. Het idee was dat ik in het nieuwe jaar weer zou kunnen volleyballen, maar begin december ging het eigenlijk al zo goed, dat ik weer kon spelen. Ik heb nergens last van, ben fit en voel mij goed. Al was het wel lastig om aan de kant te zitten en niets te mogen doen. Zeker als het soms niet zo goed ging, want van bovenaf zie je altijd meer. Dan wil je juist je team graag helpen, alleen dat kan dan niet. Dat is best frustrerend.ā€

Zaterdag tegen Utrecht - er was deze keer vanwege de magere sportagenda redelijk wat publiek naar het Landsstede Sportcentrum gekomen - deed VC Zwolle Topvolleybal wat het zo goed kan. Met ongekende energie spelen, volle bak geven en veel power op alle hoeken, zo typeerde Schut het gelukte aanvalsplan.
Het begin was overduidelijk voor de Zwolse ploeg, halverwege de eerste set echter kwam Utrecht met ex-Zwolle speelsters Bjorna Grass, Marly Bak en Iris Reinders in het team, op voorsprong. Onder impuls van Schut werd de set alsnog binnengesleept met 25-20.

De balans van het geringe krachtsverschil tussen beide subtoppers, Friso Sneek steekt er in de eredivisie als enige wat bovenuit, sloeg in de tweede set door naar Utrecht:17-25. In de derde set herpakte VC Zwolle zich weer en won het overtuigend met dezelfde cijfers. In set nummer vier kende de thuisploeg een vliegende start met 6-2, maar kwam het ook door eigen toedoen in de eindfase in de problemen. Na 22-22, werd het uiteindelijk 25-23, omdat diezelfde Reinders de bal in het net volleerde.

Chagrijn

Met de prima zege werd het chagrijn van de decembermaand weggespoeld. Toen tuimelde VC Zwolle Topvolleybal van de koppositie naar plek zes door drie nederlagen achter elkaar tegen Sneek, Apollo en Sliedrecht. Nu staat Zwolle ineens tweede, zijn de onderlinge verschillen klein, al zegt dat nu nog niet zoveel. Bij de beste vier eindigen betekent toegang tot het kampioensbal.
Schut is vol vertrouwen. ā€œWe zijn zeker gegroeid als je kijkt naar begin van dit seizoen. Ook zijn we compleet en na anderhalve week vakantie fris en fruitig. En dat we alle lange rallyā€™s winnen, bewijst dat we fit zijn. Nu is het belangrijk om zo door te gaan en geen punten meer te laten liggen.ā€