Specsavers Zwolle geeft 10 zomerse tips voor lensdragers

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Het lijkt een open deur: slecht schoongemaakte lenzen zorgen voor een bron van bacteriën. Toch meldden oogartsen afgelopen mei dat er per jaar zo'n vijfhonderd mensen in het ziekenhuis belanden met hoornvliesontsteking, doordat zij hun zachte lenzen niet op de juiste manier schoon houden. Omdat de zomer bij uitstek een periode is waarin veel mensen contactlezen dragen, komt Specsavers met 10 hygiëne tips.

1. Schone handen = schone lenzen

Voordat je lenzen in- of uitdoet is het erg belangrijk je handen goed met zeep te wassen. Zo krijgen bacteriën geen kans. Gebruik bij het afdrogen altijd een schone handdoek.

2. Gebruik alleen lenzenvloeistof

Het lijkt handig, je lens even op je tong leggen. Maar in je mond zitten veel bacteriën, die je liever niet op je lenzen en zéker niet in je ogen wilt hebben. Ook kalk en bacteriën in kraanwater kunnen jouw lenzen en lenzendoosje aantasten. Gebruik dus altijd de geadviseerde lenzenvloeistof. In het buitenland is het raadzaam om ook je lenzendoosje met de vloeistof af te spoelen.

3. Lenzenvloeistof

Wanneer je lenzenvloeistof hebt gebruikt, verliest het zijn ontsmettende kracht. Gebruik daarom iedere dag schone vloeistof om je lenzen te reinigen en om in te bewaren. Sluit de fles lenzenvloeistof ook altijd goed af om te voorkomen dat de vloeistof wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Verder staat op iedere fles leen houdbaarheidsdatum vermeld. Meestal kan de vloeistof tot maximaal drie maanden na opening worden gebruikt. Noteer daarom de datum waarop je de fles opende op de fles zelf, of zet een reminder in je telefoon. Dan weet je wanneer je lenzenvloeistof aan vervanging toe is. Lenzenvloeistof moet op een plek bewaard worden waar het tussen de 4 en 25 graden Celsius is. Denk hier dus aan als je naar een warm land op vakantie gaat. Of kies voor daglenzen, die je na een dag weggooit. Giet de vloeistof ook niet over in een ander flesje. De steriliteit kan dan verloren gaan.

4. Lenzendoosje

Vervang je lenzendoosje zodra je toe bent aan een nieuwe fles lenzenvloeistof. Daarmee verminder je het risico op besmetting. Spoel je lenzendoosje daarnaast elke dag met de geadviseerde vloeistof af en laat deze vervolgens ondersteboven op een schone handdoek aan de lucht drogen.

5. Slaap niet met je lenzen in

De meeste contactlenzen zijn niet geschikt om mee te slapen. Wil je dit toch, overleg dan met jouw opticien over de mogelijkheden.

6. Vervang je lenzen op tijd

Als je lenzen te lang gebruikt kunnen ze gaan irriteren en wordt het dragen minder comfortabel. Let goed op, want het kan zijn dat je ogen al geïrriteerd raken van de lenzen voordat je er echt last van krijgt. Houd je lenzen ook niet langer dan de aanbevolen tijd per dag in.

7. Lekker zwemmen? Beter zonder lenzen

Hoe heerlijk het water ook is, het is nooit zo schoon als het eruit ziet.

8. Ga regelmatig naar een opticien

Laat minimaal eens per jaar je ogen checken.

9. Lenzen houden niet van lange nagels

10. Geïrriteerde ogen? Doe dan geen lenzen in

 

 

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden