Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Het afsluiten van een overlijdensverzekering: wel of niet doen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Door alle onzekerheden in het leven, is het logisch dat je af en toe nadenkt over wat er allemaal gebeurt als jij er niet meer bent. Want wat betekent dit voor de toekomst van je nabestaanden? Kun je ze nog beschermen na je overlijden en hoe doe je dit? Hier komt een overlijdensrisicoverzekering in beeld. Is het afsluiten van zoā€™n verzekering de juiste keuze voor jou? In deze blog lees je alles over een overlijdensrisicoverzekering en kom je erachter of het afsluiten hiervan zinvol voor jou is. 

Wat is het?

De voornaamste reden waarom overlijdensrisicoverzekeringen worden afgesloten, is omdat het financiĆ«le zekerheid biedt voor je nabestaanden indien jij overlijdt. Er wordt dan namelijk een bedrag aan ze uitgekeerd. Je kunt zelf bepalen hoeveel die uitkering bedraagt. Ook kies je zelf de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering. Deze tijdelijke verzekering loopt minimaal 10 jaar en maximaal 50 jaar. Bij het kiezen van de looptijd is het wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat de verzekering afloopt op de dag voor je 75e verjaardag. Het verzekerde bedrag wordt dus enkel uitgekeerd indien je binnen deze periode komt te overlijden. De verzekering zorgt ervoor dat nabestaanden financieel gezien niet in de knel raken. Het kan namelijk zijn dat jij momenteel de kostwinner van het gezin bent en je nabestaanden na jouw overlijden de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Dan kan het goed zijn om te overwegen een overlijdensverzekering af te sluiten. 

Voor wie is het?

Een overlijdensverzekering, ook wel een nabestaandenverzekering genoemd, kan afgesloten worden door iedereen tussen de 18 en 65 jaar oud. Daarbij kun je zelf kiezen aan wie het gekozen geldbedrag uitgekeerd wordt. In veel gevallen is dit iemand uit het gezin, zoals je partner of je kinderen. Dit is echter niet verplicht. Omdat je de begunstigde zelf mag toewijzen, kan dit ook gaan om een zakenpartner of een ander belangrijk persoon uit je leven. Aangezien een nabestaandenverzekering bedoeld is om de financiĆ«le klap zo goed mogelijk op te kunnen vangen na jouw overlijden, is het verstandig om na te gaan wie het beste als begunstigde kan worden aangewezen. Als jij momenteel de hypotheek betaalt, of de studie van je kinderen, kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden als je de begunstigde uitkiest. 

Waarom wel of niet afsluiten?

Als je twijfelt over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, is het dus goed om na te gaan of jouw overlijden kan zorgen voor financiĆ«le moeilijkheden bij je nabestaanden. Je betaalt zelf maandelijks een premie, afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Vaak is het het geval dat hoe jonger je bent, hoe minder je hoeft te betalen voor je verzekering. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt, hoeft dus niet hoog te zijn. Toch blijft het afsluiten van een nabestaandenverzekering een eigen keuze. Het is dan ook erg belangrijk om hierbij stil te staan en er goed over na te denken. Welke keuze maak jij?