Afbeelding
Foto: Fred Sollie

112 Zwolle: Verdachte van moord bij flat in Holtenbroek zwijgt

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – In een kort geding wist Danny Nijland in maart vorig jaar nog nipt de uitzetting uit zijn huurhuis in Holtenbroek te voorkomen. Negen maanden later wordt hij niet ver van de deur van diezelfde woning doodgeschoten. Donderdag diende de eerste openbare zitting tegen de man die de trekker overgehaald zou hebben, maar die doet er het zwijgen toe.

‘’Ik ben jong begonnen met harddrugs. In coronatijd gebruikte ik 3-MMC om van de coke af te komen’’, zegt Danny Nijland in maart tegen de rechter. Hij was gedaagd door woningcorporatie deltaWonen omdat in zijn appartement een wietkwekerij was ontdekt. Op 6 januari dat jaar trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aan met negentien in bloei staande planten. Die werden van warmte voorzien door vier assimilatielampen. Volgens de energiemaatschappij was er met de meter gerommeld. Dat laatste ontkende Danny op de zitting ten stelligste. Tot een uitzetting kwam het niet: de corporatie hield het uiteindelijk bij een waarschuwing. Wiet gebruikt Danny ‘’om rustig te worden, zodat ik weer kan slapen. Ik was denk ik 16 toen ik begon. Nu ben ik 38.’’ Ouder zou hij niet worden. Een paar dagen voor zijn 39ste verjaardag werd Nijland voor zijn woning neergeschoten.

Verdachte is Aboes G., 55 jaar oud, uit Zwolle. Ook hij heeft een verleden in de wiet. In 2017 stond hij nog terecht voor illegale wietteelt in de Isaäc van Hoornbeekstraat in Zwolle. Dat kostte hem wel zijn huurwoning. G. had een jaar eerder met zijn motor een ernstig ongeval waardoor zijn voet geamputeerd moest worden. G. wordt verdacht van moord, al dan niet met hulp van anderen. Hij zou met de auto naar de Glenn Miller-flat zijn gereden en zou Danny daar van dichtbij hebben neergeschoten. Tot nu toe zwijgt Aboes tegenover de politie. Ook een motief voor de schietpartij is niet bekend.

Op de zitting donderdag had zijn advocaat er weinig aan toe te voegen. ‘’Het onderzoek loopt nog. Op 12 juni volgt een regiezitting’’, zei advocaat Roel van Faassen. Op die zitting zal naar verwachting meer bekendgemaakt worden. G. blijft in ieder geval tot die zitting vastzitten.

Gerard Meijeringh