"Het is meer dan treinen; het is een sociaal gebeuren hier.”
"Het is meer dan treinen; het is een sociaal gebeuren hier.” Foto: Ingrid Oosten

Fanatieke modelbouwers zoeken versterking

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Elke woensdag- en vrijdagavond komt een trouwe groep mannen tussen 19.00 en 22.00 uur naar de zolder van de Elbertsschool (Veemarkt 39). Daar bouwen ze al jaren aan verschillende modeltreinbanen, waardoor iedereen die binnenkomt maar één woord kan uitbrengen: “Wauw.”

(door Ingrid Oosten)

Het begon allemaal in 1978 toen de gemeente Zwolle aan een aantal modelbouwers vroeg om ter gelegenheid van het 750 jaar bestaansrecht van Zwolle een maquette van het station te bouwen. De maquette heeft toen in het provinciehuis veel bezoekers getrokken. Nu staat deze op de clubzolder van de Vereniging van Modelbouwers Regio Zwolle. 

Het station heeft gezelschap gekregen van veel andere gebouwen en spoorrails, waardoor het op een goedgevulde tafel ligt die vijfentwintig meter lang en drie meter breed is. Jan Vrooland is voorzitter van de club en één van de bouwers. “Ik ben twee jaar bezig geweest om het station van Kampen te maken. Dan ben je het op een gegeven moment wel zat, maar als het dan af is het genieten.” 

Ook is de hele baan gedigitaliseerd. Waar vroeger met een groot tableau alle wissels moesten worden omgezet, is dat nu allemaal in de computer ingevoerd. 

Henk Timmerman, de secretaris van de club: “De meeste mensen die hier komen waren als kind al gek op treinen. Na hun pensioen gaat dat weer leven. En iedereen komt hier met een eigen expertise. 

Sommige zijn goed met elektronica en digitaliseren, anderen willen liever maquettes bouwen of bomen maken, want alles wat je hier ziet hebben we zelf gemaakt.” 

Ook komen er veel mensen die thuis vastlopen. Je hoeft dan ook geen expert te zijn. Iedereen die interesse heeft, is welkom om te komen kijken. Vrooland zegt hierover: “Loop een paar keer mee, neem je eigen materiaal mee als je wilt en dan kijken we samen of het wat is. Ontdek of je het leuk vindt, want het is meer dan treinen; het is een sociaal gebeuren hier.” 

Om 20.00 uur staat dan ook de koffie klaar en kletsen te mannen over treinen, maar ook zeker over alle andere dingen. Er staan vier grote banen. De H0 module baan staat op tafelsecties, die makkelijk uit elkaar te halen zijn, zodat de mannen de banen op beurzen kunnen laten zien. 

Op die manier verdient de vereniging een klein zakcentje, wat weer geïnvesteerd wordt in materiaal en treinen. Ook gaan ze naar beurzen om te inspireren en zelf inspiratie op te doen. 

De Märklin baan is uiteraard apart, omdat deze treinen op wisselstroom rijden en de rest op gelijkstroom. Dan is er nog de ‘fantasiebaan’ op een schaal van 1:160, met de Peperbus, een werkende kabellift, kampeerders, een begrafenis, een station en natuurlijk heel veel treinen. 

Als je daar naar kijkt, dan zie je hoeveel uren werk daar in zit, maar het eindresultaat is verbluffend. En elke keer zie je meer details. Dan kun je nog maar één woord uitbrengen: “Wauw!”

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18