Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Wim Eikelboom kan geen dag zonder ‘zijn’ IJssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De titel dekt precies de lading. Wim Eikelboom kan geen dag zonder zijn achtertuin: de IJssel. Elke dag komt hij wel even kijken bij ‘zijn’ IJssel; soms kort en soms lang en dat sinds 1995. Van al die ontmoetingen is nu een boek verschenen: “Geen dag zonder de IJssel.” 

(door Ingrid Oosten)

In het jaar van de overstroming van de IJssel, 1995, is Eikelboom terug naar Zwolle verhuisd en is hij zich gaan verdiepen in de rivier en zijn oevers. Mensen vragen hem weleens: Elke dag die IJssel, dat is toch saai, maar daar is hij het niet mee eens. “Als je zo vaak naar eenzelfde plek gaat, let je veel meer op de details, waardoor je veel meer gaat zien.” 

Als je met Eikelboom wandelt, voelt het alsof je met een enthousiaste schoolmeester op stap bent. “Heb je die ooievaar gezien? Sommige mensen maken zich er zorgen over of er niet te veel komen. Dat kalfje, daar in de verte, zie je die? Die was er van de week nog niet, dus die is nog maar een paar dagen oud. Zie je al die planten: het hoge water heeft de zaden ervan meegevoerd. Kijk daar; de patrouilleboot is onderweg op zijn ronde.” Hij ziet alles en benoemt alles; dat is ook terug te vinden in het boek. Twintig jaar struinen en optrekken met de rivier vindt hierin zijn resultaat. In het vierkante boek is voor elke dag een stuk tekst te lezen met een prachtige kleurenfoto erbij: over vroeger, nu en over de toekomst. Er bestaan geen thema’s, maar het gaat over de seizoenen. Over vroeger, hoe in de jaren vijftig de rivier zo vervuild was, dat de jongens die erin zwommen er zwart uitkwamen.

Maar ook de vraag hoe het de IJssel zal vergaan; met al die droge zomers die we de afgelopen jaren hebben gehad. Gedichten worden afgewisseld met informatieve stukjes, anekdotes met geschiedenisverhalen.
“Ik wil de veelzijdige rijkdom van de IJssel laten zien. Mensen moeten er blij en enthousiast van worden en zelf een kijkje komen nemen bij deze prachtige rivier. Er zijn genoeg wandel- en fietsroutes.” Zoals de wandelroute Het Voerman Struinpad; ook hier was Eikelboom initiatiefnemer. “Voerman was een echte IJsselschilder. En dan te bedenken dat hij dezelfde luchten en dezelfde rivier schilderde als die wij nu zien. Dat is toch schitterend.”

Hij houdt de rivier, die van Westervoort naar Kampen stroomt, nauwlettend in de gaten. “Over elke beslissing die er wordt genomen wil ik graag op de hoogte zijn.” En die nauwlettendheid vind je terug in het boek; het is gemaakt met oog voor detail, maar nog meer: met liefde voor de IJssel, want zeg nou zelf, daar kun je toch geen dag zonder?

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 10 uur geleden