Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Yoko Heiligers tekent prentenboek ‘Mensendieren’ dat aanzet tot nadenken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - “Waarom knuffelen we het ene dier en waarom wordt het andere opgegeten? En waarom raken mensen vertederd door het ene dier, maar zijn ze bang voor het andere? Het zijn vragen die Yoko Heiligers zichzelf al jaren stelt en dat geresulteerd heeft in een prentenboek. Wie een prentenboek alleen voor kleuters verwacht, komt bedrogen uit. Het is veel meer een boek dat als ‘gespreksstarter’ dienst doet en prachtig staat op elke koffietafel.

(door Ingrid Oosten)

Na haar boek ‘Wauw pauw’ over een witte pauw die in de dierentuin op zoek gaat naar ogen, wist Heiligers: Hier wil ik meer mee. Maar hoe en in welke vorm? En hoe moest het aansluiten bij kinderen? “Ik dacht dat mijn idee te ingewikkeld zou worden en had het dan ook bijna opgegeven. Tussendoor bleef ik in opdracht illustreren en maakte ik andere prentenboeken. In mijn vrije tijd schetste ik uren om mijn idee vorm te geven. Totdat ik de juiste vorm gevonden had, als eerste bij de koe. ”

In het prentenboek zien we een gedeelte van de koe die geëerd wordt, de heilige koe, daarnaast zien we een gedeelte van de koe die als vleeskoe is weergegeven en daarnaast staat de melkkoe. “Toen ik het concept duidelijk had voor mezelf was het zoeken naar dieren die ik erin wilde hebben. Het moest een gevarieerde en herkenbare verzameling zijn.”

Heiligers stuurt het project op naar dPICTUS (een internationaal platform waar illustrators en uitgevers van over de hele wereld elkaar ontmoeten) en daar valt ze op. Van de vierhonderd inzendingen krijgt haar idee de meeste stemmen en een Italiaanse uitgeverij gaf het eind 2022 uit: Uominianimali. Het boek zal naast Italië ook uitgegeven worden in China, Korea en Frankrijk. Uominianimali staat ook op de ‘Ibby honour list Italia 2023’, een lijst die naar scholen gaat om de leesbevordering van kinderen te stimuleren.

Ook heeft ze tijdens de kinderboekenbeurs in Bologna een plek veroverd op de lijst van honderd uitzonderlijke boeken wereldwijd en het boek won daar een Italiaanse boekhandelsprijs. Kortom Heiligers’ boek wordt wereldwijd als een juweeltje beschouwd. “Ik vind het zo fantastisch dat juist dit boek zo goed ontvangen wordt, omdat het zo dichtbij mezelf zit. Het gaat over mijn idealen. Ik houd van observeren en ik heb dan ook in de loop der tijd veel dieren bekeken. Als je langer naar iets kleins kijkt, dan zie je hoe mooi de dingen zijn. Dan voel ik me meer een onderdeel van al het andere leven dat er is.”

Op de vraag welke van de vijfentwintig dieren haar lievelingsdier is, valt ze even stil. Ze bladert heen en weer om uiteindelijk bij de krokodil aan te komen. Hij staat symbool voor het vermaak in de dierentuin, maar ook zien we tassen en laarzen gemaakt van krokodillenleer en in de bek van de krokodil zien we de benen van een persoon, met krokodillenleren laarzen aan zijn voeten. “Want hoe kijken dieren naar ons? Zijn wij hun vermaak? Zouden ze wraak kunnen nemen? Zien dieren zelf hoe mooi en bijzonder ze zijn?” Een filosofisch gesprek kan beginnen aan de hand van het prentenboek ‘Mensendieren’ (uitgeverij Loopvis, 2023).

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 14 uur geleden