Afbeelding
Foto: Carlo Stevering

Landelijke Herdenkingsdag Geweldsslachtoffers in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Academiehuis Grote Kerk zal zaterdag 23 september het decor zijn van een landelijke herdenkingsdag voor nabestaanden van geweldsslachtoffers. Zo’n 250 nabestaanden zullen hun dierbaren herdenken in aanwezigheid van burgemeester Sneijder en Minister Weerwind.

De minister zal de overleden slachtoffers in het symbolische licht zetten door een kaars aan te steken; het licht als symbool voor hoop en liefde. Hoop dat duister wordt ingeruild voor licht. De burgemeester zal in de loop van de dag namen voorlezen van de vermoorde slachtoffers.

Voorafgaand aan het officiële binnenprogramma zal een tiental nabestaanden voor het Academiehuis gaan staan met portretten van hun dierbaren. Het betreft hier nabestaanden die moeten leven met de afschuwelijke wetenschap dat de dader nog ergens vrij rondloopt. De moord op hun dierbaren is namelijk niet opgelost. En daar wordt dan aandacht voor gevraagd.

Peter Schut, vader van de in 2018 vermoorde Michel, heeft er voor gezorgd dat deze dag in Zwolle kan plaatsvinden. Anita Porsius, tante van de op 3 augustus 2018 vermoorde Shannon Mak. Lilian Bruns, zus van de in 2017 vermoorde Dennis en Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers ( FNG) en vader van de in 2007 vermoorde Pascal, organiseren deze dag namens de FNG.
Deze ‘Dag Herdenken Geweldsslachtoffers’ vindt jaarlijks plaats op de zaterdag van week 38 en elke keer in een andere stad in Nederland.

De namen van zo’n 330 slachtoffers, in leeftijd variërend van 0 tot 85 jaar, zullen niet alleen door nabestaanden worden voorgelezen, maar ook door kamerleden. Naast burgemeester Sneijder zal onder andere het Eerste Kamerlid Jeroen Recourt namen voorlezen

Het hoogtepunt van de deze herdenkingsdag is een tocht met een circa 400 meter lang namenlint. Op dit lint prijken de namen van ruim 160 slachtoffers die als gevolg van geweld om het leven zijn gekomen. De nabestaanden lopen hiermee door het centrum van Zwolle, begeleid door een tweetal pipers.

Naast dat nabestaanden het fijn vinden om met de naam van hun dierbare te kunnen dragen heeft de tocht heeft ook het karakter van het maken van een statement. “Kijk eens wat de gevolgen zijn van het gebruik van geweld; houd daarmee op”.

“Wellicht dat het besef dat het gebruik van geweld zoveel leed met zich meebrengt dat mensen tot inkeer komen en dat geweld vermindert.
Mocht u de behoefte hebben om de nabestaanden te ondersteunen dan kunt u het lint helpen te dragen. Het is ook om deze reden dat na afloop van de linttocht tussen de kerk en het stadshuis een tegel onthuld wordt met de tekst “Geweld eindigt waar respect begint”, aldus de organisatie. 

Gerard Meijeringh