Afbeelding
Foto: stockfoto

Verdachte van dubbele moord in McDonald’s naar observatiekliniek

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 33-jarige Veysel Ü. gaat naar het Pieter Baan Centrum (PBC) ter observatie. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag. De man schoot op 30 maart twee mannen van dichtbij dood in de McDonald’s in Zwolle-Noord.

Het was alweer de vierde tussentijdse zitting in deze dubbele moordzaak. Op 30 maart 2022 schoot Ü. de twee broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar van dichtbij dood in het restaurant. Het was tegen zes uur in de avond en de McDonald’s zat mede zo vol omdat nabij net een sporttoernooi voor de jeugd was afgewerkt. Het restaurant vloog in korte tijd in paniek leeg. De beide slachtoffers overleden ter plaatse. De verdachte heeft het schieten bekend maar zegt te zijn bedreigd.

Donderdag verscheen Ü. voor het eerste in de zittingszaal. Deze zaal en twee andere zalen zaten vol met familieleden en vooral ook nabestaanden van de twee slachtoffers. Deskundigen hebben met de man gesproken en hebben twijfels over een mogelijke zwakbegaafdheid. Dat zou niet rijmen met zijn capaciteiten om wel een eigen zaak te runnen. De deskundigen verwijzen door naar het Pieter Baan Centrum voor observatie. Een emotionele Ü., die veel gebogen voor zich uit staarde, zei dat hij voldoende heeft meegewerkt. ‘’Als het moet, dan moet het’’, zei hij over een eventuele plaatsing in het PBC.

De officier van justitie benadrukte dat Ü. niet het achterste van zijn tong heeft laten zien. Hij schoot omdat hij zegt te zijn bedreigd, maar verklaringen hierover zijn ‘’uiterst summier. In het dossier zijn geen aanwijzingen voor die dreiging te vinden’’, meende de officier. 

Advocaat Michel van Stratum benadrukte dat die bedreigingen ook na de schietpartij zijn doorgegaan. ‘’Ook zijn familie is langdurig bedreigd.’’ De verdediging vreest vooral vertraging als eerst het PBC zich over de verdachte ontfermd. Toch leek dat de rechtbank de beste beslissing. Ook wil de rechtbank op de inhoudelijke zitting beelden van twee bewakingscamera’s tonen.

Op 13 april is er een volgende tussentijdse zitting. De rechtbank verwacht na de zomer de zaak inhoudelijk te behandelen.


Gerard Meijeringh