Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Psychologische thriller “Ontzet” speelt zich af in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Wat hebben het politiebureau aan de Koggelaan, Huis Windesheim, de Librije en Park de Wezenlanden met elkaar gemeen? Het zijn allemaal locaties in Zwolle die een rol spelen in ‘Ontzet’, de nieuwe psychologische thriller van Jozef Hoek. Hoewel het verhaal fictief is, zal het veel herkenbaarheid oproepen bij Zwollenaren. Maar ook wie niets met Zwolle heeft zal het spannende boek maar moeilijk weg kunnen leggen. 

Een boek schrijven stond al lange tijd op de bucketlist van auteur Jozef Hoek (55), die tegenwoordig niet meer in Zwolle maar in Hattem woont. Toen enkele jaren geleden de diagnose ME/CVS bij hem werd vastgesteld en hij noodgedwongen thuis kwam te zitten, besloot hij het erop te wagen. “Ik keek naar wat ik nog wél kon. Bij het schrijven van een boek kon ik rustig aan doen en mijn eigen tempo bepalen. Zo heb ik mijn eerste boek eigenlijk aan mijn ziekte te danken”, aldus Hoek. 

Zijn debuut ‘Vuurvogel’ werd succesvol ontvangen en zelfs genomineerd voor het Overijssels boek van het jaar. Onlangs kwam zijn tweede boek ‘Ontzet’ uit. Eveneens een psychologische thriller. Hoek hoopt met zijn tweede boek het succes van zijn debuut te evenaren. 

Kwaad met kwaad bestrijden

‘Ontzet’ vertelt het verhaal van Lydia Rodenburg, die op haar eigen trouwdag wordt ontvoerd. Onderzoeksleider Marly Rensen heeft al snel door wie de dader is, maar het ontbreekt haar aan bewijslast. Daarom besluit ze de dader met zijn eigen wapens te bestrijden. Zal het haar lukken hem veroordeeld te krijgen? Het boek zet aan het denken over de vraag hoe ver je mag gaan om kwaad met kwaad te bestrijden.  

Spanningsveld

Hoek haalde de inspiratie voor zijn verhaal uit zijn werk voor het ministerie van Justitie. “In mijn werk heb ik veel rechercheurs en slachtoffers gesproken. Elementen uit die gesprekken zijn in mijn boek verwerkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben politie en justitie vaak al snel duidelijkheid over de ware toedracht van een delict, maar ontbreekt het nog aan bewijs. Hoe zorg je er dan toch voor dat de dader zijn verdiende straf krijgt? Over dat spanningsveld gaat het boek ‘Ontzet’.”

Mystieke sfeer

Dat Hoek heeft gekozen voor Zwolle als locatie van zijn verhaal, is niet zomaar. “Ik heb 16 jaar in Zwolle gewoond dus ken de stad redelijk goed. Met name de buurt rond Windesheim is een prachtig gebied met een mystieke sfeer. Het perfecte decor voor een spannend verhaal. De herkenbaarheid van de locaties maakt het boek met name voor Zwollenaren extra interessant.” Hoewel Hoek nog steeds dagelijks met zijn ziekte moet dealen, stopt hij niet met schrijven. “Ik ben al bezig met het schrijven van een vervolg. Misschien wordt het zelfs een trilogie.

Het boek ‘Ontzet’ is voor 18,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel of online te bestellen bij Scholten Uitgeverij: www.scholtenuitgeverij.nl/boeken/ontzet/

Gerard Meijeringh