Afbeelding
Foto: Shutterstock

Advocaten: bedreigingen dreven verdachte dubbele moord in McDonald’s tot wanhoop

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Doodsbedreigingen dreven de 33-jarige Veysel Ü. tot wanhoop, zeiden zijn twee advocaten donderdag in de rechtbank in Zwolle. Ü. heeft toegegeven op 30 maart 2022 twee broers van dichtbij te hebben doodgeschoten in de McDonald’s in Zwolle-Noord. Hij gaat aangifte doen tegen een familielid van de twee slachtoffers.

Iets meer dan een jaar geleden klonken rond zes uur in de middag luide knallen in het toen volle restaurant. De verdachte was in gesprek met Ali (57) en Hüseyin (62) over een financieel conflict dat hij had met de zoon van Ali. Volgens advocaten Esther Blok en Michel van Stratum werd Ü. onder grote druk gezet door de familie. Veysel gaat nog aangifte doen tegen de zoon van Ali. ‘’Niemand in de omgeving van onze cliënt had dit verwacht, hij zelf ook niet’’, zei ze over de schietpartij. “Hij is lange tijd opgelicht, bedreigd en afgeperst onder andere door de zoon.’’ Het was Ali die de boventoon voerde in dat gesprek, meent de verdediging. Volgens Blok en Van Stratum werd hun cliënt ook in dat gesprek in de Mcdonald’s bedreigd.

Juist de aanloop tot de schietpartij is van belang voor beide advocaten. Ze willen vooral dat daar nader onderzoek naar wordt gedaan. Veysel gaat ook aangifte doen tegen deze zoon van Ali. Deze zoon, die in Turkije verblijft, wordt nog gehoord in dit onderzoek. Hij heeft kennelijk toegezegd naar Nederland af te reizen. De officier van justitie gaf aan dat er eerder al een opsporingsonderzoek is gestart naar deze vermeende bedreigingen en afpersingen maar dat dit niet is voortgezet. Of er in dat onderzoek iemand vervolgd gaat worden, dat beslist het OM pas na afloop van de moordzaak. Dat de zoon mogelijk bedreigend is, kan zo zijn, maar dat wil niet zeggen dat Ali en Hüseyin dat ook waren. “Het belang van de verdediging moet worden afgebakend tot de kernvraag of Ali en Huseyin de verdachte op die fatale dag bedreigd hebben’’, zei de officier.

Een getuige die eerder aangifte deed in dezelfde vermeende afpersingszaak – onderzoek Bouwhaak – vond juist niet dat deze twee slachtoffers bedreigend waren, zei de officier. Hij vond dus niet stukken in dossier Bouwhaak, dat kennelijk nagenoeg stil ligt, ook aan dit strafdossier worden gevoegd. De rechtbank was het daarmee eens. Veysel Ü. was donderdag op de goed bezochte zitting afwezig. Hij wacht nog tot hij ter observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. In juli volgt een nieuwe regiezitting. De rechtbank wil de strafzaak in november inhoudelijk behandelen.

Gerard Meijeringh