Afbeelding
Foto: stockfoto

Tbs met dwangverpleging dreigt voor kwelgeest van Zwolse

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Drie jaar lang werd een nu 24-jarige vrouw uit Zwolle belaagd door een 27-jarige man. Duizenden berichten kreeg ze van hem en hij plaatste onder haar naam seksadvertenties. Nadat hij een agent volgens het Openbaar Ministerie zeker twaalf seconden lang in een wurggreep hield, werd hij in de cel gezet.

De enige link tussen de 27-jarige T.B. en het nu 24-jarige slachtoffer uit Zwolle is de WhatsApp-groep ‘boeren onder mekaar’. Ze zaten allebei in de groep, maar de vrouw zag de man pas voor het eerst in de rechtszaal. Wat ze ook probeerde: hij bleef haar benaderen. Het blokkeren van zijn accounts of telefoonnummer hield hem niet tegen. ‘’Ik heb wel honderd telefoonnummers van B.’’, gaf het slachtoffer hierover aan. B. werd begin dit jaar veroordeeld voor het stalken van de Zwolse, maar hij ging gewoon door, aldus het Openbaar Ministerie. Toen hij op 8 februari dit jaar opnieuw het slachtoffer benaderde, moest B. op het politiebureau in Zwolle verschijnen.

Daar, in de gang van het cellencomplex van het bureau, ging het gruwelijk mis. Hij nam plots een agent in een wurgklem. Gedurende twaalf seconden kreeg de agent geen lucht. Drie agenten waren nodig om hun collega uit de krachtige klem van B. te bevrijden. De twee officieren van justitie menen dat B. hier poogde de agent te doden. Het klopt dat hij de agent in een wurggreep hield, zei hij dinsdag tegen de rechters. Hij weet dat hij te vaak de Zwolse benaderd heeft, maar meent dat veel berichten helemaal niet van hem afkomstig zijn. Een foto van vermoedelijk zijn eigen nek met daaromheen een band geklemd, ontkende hij gestuurd te hebben.

B. heeft een psychische stoornis die maakt dat hij zijn grenzen niet kent. Tbs met voorwaarden – de ‘lichtere variant’ – geeft voor de officieren te weinig zekerheid dat het slachtoffer niet meer benaderd zal worden. ‘’Na drie jaar belaging moet het slachtoffer beschermd worden.’’ Daarom werd tbs met dwangverpleging en 1,5 jaar cel geëist.

Advocaat Juliëtte Aaldijk vroeg om vrijspraak voor de poging doodslag. Ook lang niet alle berichten gericht aan de 24-jarige Zwolse waren van B., zei ze. ‘’Als ze daadwerkelijk geen contact meer wilde, waarom zaten ze dan uren met elkaar aan de telefoon?’’

De uitspraak volgt op 5 december.

Gerard Meijeringh