Afbeelding
Foto: Shutterstock

Verdachte van stalking Zwolse in rechtszaal door parketpolitie overmeesterd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – In een van de rechtszalen in Zwolle is donderdagmorgen een 26-jarige verdachte door twee parketwachten overmeesterd. De officier vorderde zijn telefoon omdat hij vermoedt dat de man ook die ochtend nog nare berichten heeft gestuurd naar het slachtoffer uit Zwolle.

“Ik heb vanochtend zelfs nog berichten binnengekregen’, zei het Zwolse slachtoffer op de zitting. Het was reden voor de officier van justitie om op de zitting de telefoon van de verdachte te vorderen. De 26-jarige T.B. uit de gemeente Tubbergen, die de dame uit Zwolle schijnbaar kent uit een WhatsApp-groep, graaide in zijn broekzak toen de officier eiste dat hij zijn telefoon zou inleveren. Hij omklemde zijn telefoon en weigerde medewerking. Tussenkomst van zijn moeder hielp niet. Het leek of hij snel nog wat instellingen op zijn telefoon wilde wijzigen toen twee parketwachten hard ingrepen. In de worsteling verloor hij zijn telefoon. Woest wist hij uit de greep van de tweede parketwacht te komen en beende vervolgens luid vloekend de rechtszaal uit. Dit alles gebeurde op een paar meter afstand van het slachtoffer.

‘’Ik kan niet meer. Deze jaren van stalking eisen zijn tol. Ik wil mijn vrijheid en mijn oude leven terug’’, werd door een medewerker van Slachtofferhulp uit het verhaal van het slachtoffer voorgelezen. B. zou de belager van de Zwolse zijn. Hij zou haar al anderhalf jaar lang soms angstaanjagende berichten hebben gestuurd. ‘’Ik ga je vriendje morgen doodmaken nadat ik jou heb verkracht’’ en ‘’hoi sletje morgen kom ik jou je zusje en je moeder verkrachten’’, stond er in de Whatsapp-berichten aan het slachtoffer. Ook zou hij het overleden hondje van het slachtoffer via Marktplaats hebben aangeboden.

‘‘Het belangrijkste is dat het stalkingsgedrag stopt en dat we weten of de verdachte daar achter zit’’, zei de officier. Als onderzoek op de telefoon uitwijst dat het opnieuw B. was die op de ochtend van de zitting het slachtoffer nare berichten had gestuurd, zal de verdenking daarmee worden uitgebreid. De rechtbank schorste de zaak zodat de telefoon onderzocht kan worden. Ook moeten specialisten kijken welke gedragsstoornis B. nu precies heeft. Het zal enkele maanden duren voordat de strafzaak opnieuw op zitting komt.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 11 uur geleden