Afbeelding
Foto: stockfoto

Zwolse ‘Amalia-dreiger’ wil graag einde van zijn tbs-behandeling

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE(JPZ) – De Zwollenaar die twee jaar terug werd veroordeeld voor het bedreigen van prinses Amalia wil graag dat zijn tbs-behandeling tot een einde komt. Het Openbaar Ministerie vroeg dinsdag de rechtbank om een verlenging met twee jaar.

Wouter G. kreeg twee jaar terug tot 3 maanden cel en tbs met dwangverpleging voor de duur van maximaal 4 jaar opgelegd. Hij had berichten gestuurd naar het Instagram-account van prinses Amalia en van een vriend van haar. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag en schreef dat er geen ontkomen aan was. Ook beschreef hij seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool. De rechtbank concludeerde destijds dat de man een obsessie voor het Koningshuis heeft ontwikkeld en in het bijzonder voor prinses Amalia.

‘’Het gaat goed met me’’, zei de 34-jarige man dinsdag in de rechtszaal opgewekt. Na therapie heeft hij van zijn trauma’s, opgelopen in Afghanistan en in zijn jeugd, nu een stuk minder last. En de ex-militair en ex-dakloze is gestopt met blowen. ‘’Ik waak ervoor mezelf in de war te brengen door te veel te drinken of blowen.’’ Zijn behandeling maakt hij af, zei hij, maar dat kan ook op vrijwillige basis. Hij wil graag af van de tbs met dwangverpleging die hem voor maximaal 4 jaar is opgelegd.

Een psychiater die dinsdag in de rechtszaal gehoord werd, zei dat die laatste twee jaar tbs echt nog nodig zijn. ‘’De problematiek is groter dan hij kan overzien.’’ De officier van justitie vroeg om een verlenging van de tbs-behandeling met twee jaar. De advocaat van G. vond dat het ook met een jaar kan. Wouter durfde al verder te kijken dan dat. ‘’Ik zie uit naar dagbesteding buiten de kliniek en dat ik weer in vrij in Zwolle kan wonen.’’

Het oordeel van de rechtbank volgt op 6 december.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43