Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zwolse werd 17 maanden gestalkt, tegen verdachte is celstraf geëist

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een Zwolse werd 17 maanden lang gestalkt door vermoedelijk een 26-jarige Twent. Ook deze week nog ontving ze nare berichten, bleek donderdag uit de strafzaak. ‘’Ik ga je vriendje morgen doodmaken, nadat ik jou heb verkracht.’’

In oktober al wilde de Zwolse rechtbank deze zaak afdoen, maar er was meer onderzoek nodig. Helemaal toen de officier van justitie in de rechtszaal de telefoon van de 26-jarige T.B. opeiste. Het leidde tot een worsteling in de zaal tussen B. en twee parketwachten. De verdachte beende vervolgens boos weg. Van enige emotie was donderdag in de rechtszaal niets te merken. Met zijn hoofd op tafel bleef hij gedurende de hele zitting bewegingsloos zitten.

‘’Ik kan niet meer. Deze jaren van stalking eisen zijn tol. Ik wil mijn vrijheid en mijn oude leven terug’’, was het verhaal van het slachtoffer op de zitting in oktober. B. zou de belager van de Zwolse zijn. Hij zou haar al anderhalf jaar lang soms angstaanjagende berichten hebben gestuurd. ‘’Ik ga je vriendje morgen doodmaken, nadat ik jou heb verkracht’’ stond er onder meer in de Whatsapp-berichten aan het slachtoffer. Hij zou het overleden hondje van het slachtoffer via Marktplaats hebben aangeboden en ook kreeg de vrouw mannen aan de deur die reageerden op erotische advertenties. Haar overleden hond werd op Marktplaats te koop aangeboden en ze ontving doodsbedreigingen. Op basis van onder meer ip-adressen, de locatie waarvandaan een computer of telefoon berichten stuurt, zijn die berichten te linken aan B., zei de officier.

Dat het ernst was, bleek extra nadat B. dinsdag, na een sommatie van de officier van justitie te stoppen met het sturen van berichten, door leek te gaan met stalken, zei de officier. Bij overtreding dreigt hij gevangen gezet te worden. De officier van justitie had maar één boodschap aan de verdachte: dit moet stoppen. Ze eiste een werkstraf van 180 uur, zodat hij zijn uren met werken in plaats van het belagen van het slachtoffer besteedt. Daarnaast moet hem 3 maanden celstraf boven het hoofd hangen. Ook wil ze een contact- en locatieverbod met het slachtoffer voor 5 jaar. Advocaat Oude Breuil denkt dat zijn cliënt vrijspraak wil, maar een goed gesprek over de zaak hebben ze nooit kunnen voeren.

De uitspraak volgt op 16 februari.Gerard Meijeringh

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54