Afbeelding
Eigen foto

WOEST! is talenttraject voor jongeren in Hedon begonnen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De kick-off van het talenttraject van Festival Woest vond afgelopen zaterdag plaats. In samenwerking met Kunstbende Overijssel was de aftrap in poppodium Hedon.

De deelnemers tussen de twaalf en achttien jaar worden tijdens dit traject ondersteund in de ontwikkeling van hun creatieve talent. De jongeren kunnen gratis deelnemen aan dit traject, waar jonge rappers, graffiti artists, dansers, muzikanten, fotografen, filmers of tekenaars zelf mogen ontdekken hoe ze hun talent verder willen ontwikkelen. Zo wil de één werken aan een goede stage performance en de ander wil zich verdiepen in de fijne kneepjes van het gitaarspelen.

Tijdens de kick-off in Hedon kregen de jongeren een masterclass van Fabian Schrijver. Schrijver is medeoprichter van Colored Monkeys, een collectief van muzikanten die de wereld kleur geeft met muzikale projecten en kleurrijke concepten. Daarnaast is Fabian jongerenwerker en zanger/MC bij de band Roots Rising.

Fluistergesprek

Het talenttraject bestaat verder uit twee individuele coachingssessies van een professional, nog een masterclass en een talentfluistergesprek. In dit gesprek leren de jongeren hun kwaliteiten kennen en formuleren ze hun coachingsvraag. Daarnaast mogen de jongeren werken aan een gezamenlijk optreden dat wordt gepresenteerd aan ouders, familie en leeftijdgenoten tijdens het avondprogramma van Festival Woest op 6 oktober.

Karavaan

Festival Woest! vindt ieder jaar plaats in mei. In verband met corona mocht het festival dit jaar niet plaatsvinden aan de Thorbeckegracht, waar normaliter 3.500 jongeren onder schooltijd kunst en cultuur beleven. Wel ontwikkelde het team van Woest een nieuwe concept: de Woest Karavaan. Eind september trekt de karavaan langs de scholen voor voortgezet onderwijs in Zwolle en de regio en bereikt zo ruim 1.800 jongeren. Tijdens de karavaan kunnen de jongeren deelnemen aan kunst- en cultuurworkshops die zijn ontstaan in het Woestlab. Hier werken kunstenaars, jongeren en het onderwijs samen aan het ontwikkelen van nieuw en innovatief cultuuronderwijs voor regio Zwolle.

Aanbod

Een greep uit het nieuwste aanbod van workshops die zijn ontstaan in het Woestlab: ‘Stunten met je angst’ is ontwikkeld samen met de internationaal bekende stuntman JP de Kam. Hier leren jongeren wat angst met je doet en hoe je hiermee kan omgaan. Een andere workshop is ‘Het huis van diversiteit’ met theatermaker Gina Maria. Zij laat de jongeren nadenken over de diversiteit tussen mensen, een thema dat leeft in onze samenleving. In de ‘Meet and feed’ workshop - ontwikkeld door Judith Elders en Eline Stolk - gaan jongeren aan de slag met zogenaamde ‘buitenbeentjes’, groenten met een extra bobbel, deuk of putje. De jongeren leren op deze manier dat je bijvoorbeeld van een aardappel die eruitziet als een poppetje nog prima patat kan maken. Bekijk voor meer informatie over de karavaan de nieuwe website www.festivalwoest.nl.

Jongerencultuur

Festival Woest! is in zes jaar tijd uitgegroeid tot het grootste cultuureducatiefestival van Nederland en onderdeel van Stadkamer. Het Zwolse festival bereikt elk jaar ruim 3.500 jongeren, meer dan twintig scholen en wordt mede mogelijk gemaakt door vele kunst- en cultuuraanbieders. De adviseurs cultuureducatie van Stadkamer geven objectief advies aan scholen, cultuuraanbieders en kunstenaars en zijn expert op het gebied van jongerencultuur, cultuurbeleid en de ontwikkeling van cultuur educatieve activiteiten en leerlijnen voor het voortgezet onderwijs. De adviseurs zijn tevens initiatiefnemers en trekkers van cultuur educatieve projecten, zoals Woest!