Directeur Chinese partnerschool bezoekt Van der Capellen scholengemeenschap
Directeur Chinese partnerschool bezoekt Van der Capellen scholengemeenschap brugmedia.nl

Directeur Chinese partnerschool bezoekt Van der Capellen scholengemeenschap

· leestijd 1 minuut Algemeen

Woensdag 14 oktober zal mr. Li, directeur van de Chinese Gaogang Middle School in Taizhou, in de provincie Jiangsu (westelijk van Shanghai) een bezoek brengen aan de Van der Capellen scholengemeenschap. De komst van mr. Li naar Zwolle is een vervolg op het bezoek dat Marijke Swart, teamleider VWO op Van de Capellen, vorig jaar aan de school van mr. Li bracht. De samenwerking met de Chinese partnerschool heeft zowel contact tussen schoolleiders, docenten als leerlingen tot stand gebracht. ?En dat is een waardevol onderdeel van de internationalisering op de Van der Capellen? aldus Marijke Swart.

Elkaar leren kennen, waarderen en respecteren
De schoolbezoeken worden geëntameerd door JESIE, een educatiebureau van de provincie. Veel scholen (Chinese, Engelse, Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse, Australische en Nederlandse) die betrokken waren bij het onderwijscongres in november 2014 hebben een memorandum of understanding (MOU) getekend. Dit is een intentieverklaring om te komen tot samenwerking, uitwisseling, vriendschapsbanden en waardering en respect voor eenieders cultuur. Scholen moeten daar samen vorm aan geven, aard en intensiteit worden gezamenlijk bepaald. Marijke Swart: ?Onze (onderwijs) taak ligt daarin besloten: onderwijs met internationalisering in het pakket draagt bij tot elkaar leren kennen, waarderen en respecteren. ?A global world', waarin beelden en culturen gezichten krijgen. Bekend maakt bemind!?. En zoals een Nieuw-Zeelandse directeur, tijdens dit congres over internationalisering dat Marijke Swart bezocht, treffend zei: ?MOU is an engagement, a beginning of a journey. It is a challenge to have patience, confidence and commitment.?

Naast contact tussen schoolleiders is er ook volop contact tussen docenten, klassen en leerlingen. Zo heeft Marijke Swart zelf in het afgelopen jaar veelvuldig contact onderhouden met Ken Xiaoxueming, docent Engels op de Gaogang Middle School. Docent Arjan Stienstra heeft vorig schooljaar samen met zijn klas een emailproject gestart. Deze klas (3AT1) zal nu ook bij het bezoek van mr. Lee een rol spelen. Zij gaan woensdag 14 oktober met mr. Li in gesprek over de uitwisselingsactiviteiten en over het schoolleven van de leeftijdgenoten in dat werelddeel. Er is door een leerling, Lucas Meijer een website gemaakt, die deze dag in gebruik genomen zal worden. Daarnaast zal mr. Li lessen bezoeken, kennismaken met de Zwolse historie en natuurlijk is er een uitgebreide fotoshoot. Het bezoek zal worden afgesloten met afspraken over hoe de samenwerking zal worden vervolgd.

FOTO: Marijke Swart op schoolbezoek in Taizhou, China, november 2014

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden