Afbeelding

OM wil vijf jaar cel voor steekpartij in Steenstraat

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Na een ruzie in de Zwolse Steenstraat tussen een automobilist en twee fietsers raakte de bestuurder levensgevaarlijk gewond na te zijn neergestoken. Dinsdag vroeg het Openbaar Ministerie een 37-jarige man uit Hattem vijf jaar cel op te leggen. Diens raadsman wil dat het OM niet-ontvankelijk verklaard wordt.

Maandagmorgen 13 april dit jaar, een uurtje of 11 in de binnenstad. In de Steenstraat rijdt een auto richting de gracht, voor hem rijden twee fietsers. De bestuurder verklaarde dat de fietsers hem er niet langs lieten. Hij kreeg toch nog wat ruimte, ging er langs maar hoorde een klap. Bij de Buitenkant stopte hij. Er ontstond een scheldpartij tussen een van de fietsers, de 31-jarige Hattemse G.F. , en de bestuurder. Wat er vervolgens gebeurde, was tijdens de zitting onderwerp van vele vragen. Volgens de aangever werd hij in elkaar geslagen door W. Toen hij door zijn benen zakte, merkte hij dat hij was gestoken. Mevrouw F. zei dat ze voor hoer en junk werd uitgemaakt door de bestuurder. Vervolgens sprong W. tussenbeide. Haar echtgenoot riep 'Weg hier, hij heeft een mes!' Ze stapte op haar fiets en reed hard weg.

W. zelf geeft aan dat de aangever geslagen heeft, na eerst zelf een klap geïncasseerd te hebben. Het moet de aangever geweest zijn die op enig moment een mes in handen had. Wat erna gebeurde, wist ook hij niet meer. Bij de politie verklaarde dat hij dat hij op enig moment de aangever het mes had ontfutseld. Na het wegfietsen dumpte hij het mes in de gracht. Op die verklaring kwam W. terug. Hij stond onder grote druk toen hij dit verklaarde. Hij brak omdat hij wilde weten waar zijn kinderen waren. ? Ik dacht: zet maar op papier wat je wilt horen en stuur mijn vrouw maar naar huis toe?, zei W. Maar het Openbaar Ministerie heeft op oneigenlijke wijze geprobeerd W. tot een verklaring te laten komen, zei zijn raadsman. Zijn cliënt is na zijn aanhouding in beperking gezet, wat wil zeggen dat hij dagenlang geen contact mocht hebben met zijn vrouw of familie. In een hok van twee bij twee werd hij constant verhoord. Toen hij uiteindelijk zijn vrouw weer mocht spreken, zijn deze gesprekken afgeluisterd. ?Rara waar zullen deze gesprekken over gaan??, vroeg de raadsman. Volgens hem was er helemaal geen geldige reden om zijn cliënt af te zonderen.

De politie kwam op het spoor van W. en F. doordat die laatste door een getuige herkend werd. De politie heeft gezocht naar het mes. Op een woonschip werd een mes gevonden, maar dat was een andere. De aangever had een survivalmes bij zich, maar dat bevatte geen bloedsporen. Ook is in de gracht gedoken, maar tevergeefs. De officier van justitie vond een poging doodslag door W. bewezen. Het slachtoffer is tot vijf keer toe gestoken. De verwondingen waren potentieel dodelijk, zo concludeerde een arts. De officier vroeg om 5 jaar cel. Hij achtte de rol van F. niet wezenlijk van belang. Hij vroeg de rechtbank haar vrij te spreken. De advocaat van F. vond een vrijspraak ook op zijn plaats. De raadsman van W. vroeg de rechters, als ze het handelen van het OM wel goedkeuren, zijn cliënt te ontslaan van rechtsvervolging. Hij handelde uit noodweer. Hij zag dat de aangever een mes had en wilde voorkomen dat hij of zijn vrouw gestoken zou worden.

Vonnis op 6 oktober.