Asbestsanering Stadkamer gaat 2,3 miljoen euro kosten
Asbestsanering Stadkamer gaat 2,3 miljoen euro kosten brugmedia.nl

Asbestsanering Stadkamer gaat 2,3 miljoen euro kosten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Een forse tegenvaller voor de gemeente Zwolle. De asbestsanering van Stadkamer aan de Zeven Alleetjes gaat 2,3 miljoen euro kosten. Door de vertraging gaat de bibliotheek in 2016 tijdelijk verhuizen naar het stadhuis. Die tijdelijke huisvesting kost ook 525.000 euro extra.

Het gebouw aan de Diezerstraat 80 kan dan zodoende volgens planning in het voorjaar 2016 aan Dela/Zara worden opgeleverd. Het college heeft een aantal locaties in de binnenstad beoordeeld op beschikbaarheid, bereikbaarheid, oppervlakte en planologische bestemming. Het Stadhuis komt hier volgens het college als beste optie uit naar voren. De verbouwing van het Stadhuis wordt als gevolg van de tijdelijke huisvesting Stadkamer met een jaar opgeschort. Een aantal medewerkers van de gemeente Zwolle verhuist van het Stadhuis naar het Stadskantoor.

Zeven Alleetjes

In het gebouw aan de Zeven Alleetjes waar de Stadkamer haar nieuwe onderkomen krijgt,  werd dit voorjaar aanzienlijk meer asbesthoudend materiaal aangetroffen dan werd verwacht. Uit de analyse naar de gevolgen hiervan is duidelijk geworden dat  een volledige asbestsanering nodig is. Dit levert een vertraging van een jaar op, waardoor tijdelijke huisvesting van de Stadkamer nodig is. Met de asbestsanering en daaraan gerelateerde kosten is een bedrag van 2,3 miljoen euro gemoeid. Het college brengt de kosten die verband houden met de asbestsanering voor rekening van de voormalige eigenaar van het pand, de GGD IJsselland.

De totale investering voor de verbouw en inrichting na de asbestsanering bedraagt 790.000 euro. Daarnaast zijn er meerkosten voor het verkoop gereed maken van het pand Diezerstraat 80. Deze bedragen 375.000 euro en worden grotendeels veroorzaakt door hoger uitvallende sloopkosten vanwege de complexiteit van het pand.

Vervolg

De medewerkers van de Stadkamer en de gemeente Zwolle zijn geïnformeerd over het collegebesluit. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college, dan kan de Stadkamer begin 2016 naar het Stadhuis verhuizen.

De tijdelijke huisvesting in het Stadhuis is wel kleiner dan de definitieve locatie aan de Zeven Alleetjes, maar biedt voldoende mogelijkheid om de dienstverlening zo veel mogelijk op peil te houden. In het Stadhuis zijn op de begane grond de (expositie)ruimte bij de hoofdentree, de hal, de kantoren in zuidvleugel beschikbaar. Op de eerste verdieping kunnen de Burgerzaal en de daartegenover gelegen kantoorruimten voor de Stadkamer benut worden. In deze tijdelijke locatie kan Stadkamer haar programma voor lenen, lezen en verblijven vormgeven. Ook de backoffice en de kantoren worden in het Stadhuis ondergebracht. Voor de opslag van boeken en overige materialen van Stadkamer blijft de huidige opslag aan de Diezerstraat beschikbaar. Het activiteitenprogramma van Stadkamer (onder andere schrijfateliers, workshops, lunchconcerten) wordt in 2016 op wisselende plaatsen in de stad georganiseerd.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14