Afbeelding

Rechtszaak over schietpartij en val Monteverdiflat onderbroken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ?  De rechtszaak over de schietpartij aan de Monteverdilaan in oktober vorig jaar heeft donderdag vertraging opgelopen doordat het Openbaar Ministerie is vergeten een rapport over het schotrestenonderzoek aan het dossier toe te voegen.

De advocate van verdachte R. B. (28) uit Zwolle moet in de gelegenheid zijn dat rapport goed te bestuderen, reden waarom de behandeling halverwege werd onderbroken. Het document bleek al sinds begin dit jaar op de plank te liggen. Een destijds 44-jarige man is in de avond van 22 oktober in de hal van een woning op de achtste verdieping in zijn hoofd geschoten. Hij is daarna in paniek de woning uit gevlucht, wilde zich via de balustrade  naar beneden laten zakken, maar viel en kwam op een overkapping op de eerste verdieping terecht.

Wat de achtergrond van deze schietpartij is geweest, is niet duidelijk geworden.  R.B., die kort erna is opgepakt en wordt gezien als de dader, beriep zich op zijn zwijgrecht. Andere mensen die aanwezig waren in de flatwoning, onder wie de broer van B., hebben verklaard dat ze aan het çhillen waren. Plotseling klonk er vanuit de hal een schot en lag de 44-jarge man in een plas bloed op de grond. Ook hij snapte niet waar de aanval vandaan kwam. ?Misschien was hij jaloers op me, omdat het goed met me ging', heeft het slachtoffer later bij de politie verklaard.

Het slachtoffer heeft de schietpartij en diens val van acht hoog overleefd, maar zijn leven is naar eigen zeggen verwoest. De kogel zit nog in zijn hoofd en kan niet worden verwijderd vanwege het risico op verlamming. Zijn beide handen functioneren slecht, waardoor hij zijn werk als timmerman in de bouw wel kan vergeten. Maar bovenal lijdt hij nog onder herbelevingen, angst als hij de kogel voelt zitten en angst voor als B. weer vrij komt. Namens hem vroeg zijn advocaat om ruim 48.000 euro schadevergoeding.

Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.