Afbeelding
Raymond van Olphen

Bertolf presenteert nieuw soloalbum First & Then

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? Na een periode van optredens met zijn bands Her Majesty en Color Reporters presenteert Bertolf Lentink op 16 september in een al uitverkocht Poppodium Hedon zijn nieuwe soloalbum First & Then.

Het is 2012 als hij besluit voorlopig te stoppen met solo. ?Mogelijk zou ik dat nooit meer doen?, zegt hij nu. ?Ik heb veel de samenwerking gezocht als met Kasper van Kooten in het theater en in mijn twee bands. Bij mij vormt alles vaak weer een tegenreactie op het voorgaande. Ineens was de inspiratie er weer. Als je met twee gasten songs schrijft, worden het meestal geen liefdesliedjes. Alleen schrijven levert vaak kwetsbaardere, persoonlijkere nummers op. Zo kreeg ik weer liedjes, waarvan ik vond dat die op een plaat onder de naam Bertolf uitgebracht moesten worden.?

Podiumvrees
De Zwollenaar erkent dat hij zich in het verleden vaak ongemakkelijk voelde als frontman. ?Kasper van Kooten dwong me in het theater veel te praten, wat ik toch wel eng en erg moeilijk vond. Ook heb ik vorig jaar zo'n vijfentwintig huiskamerconcerten gedaan. Dat heeft me geholpen om mijn podiumvrees door te komen. Een huiskamerconcert is eigenlijk het allerengste wat je kunt doen. In het theater sta je op een verhoogd podium te kijken in een donker gat. In een huiskamer werk je onversterkt en kijk je de mensen recht in de ogen. Het gevolg is dat ik daarmee nu veel beter kan omgaan. Ooit had ik het idee dat ik op het podium een rol moest aannemen. Nu ben ik helemaal mezelf en merk ik dat dat het beste werkt. Ik durf ook precies te vertellen waarover de liedjes gaan. Voorheen zat ik meer in mijn schulp.?

Vaderschap
Het feit dat Bertolf in 2012 voor het eerst vader werd, heeft veel invloed gehad op zijn muziek. Nu zit hij enkele maanden voor zijn tweede vaderschap. ?Mijn vorige soloplaat kwam ook uit vlak voordat ik vader werd. Misschien hoort dat zo?, vertelt hij lachend. ?Voordat ik vader werd, kreeg ik vaak 's avonds om 23.00 uur inspiratie en dan ging ik direct schrijven. Nu kan dat niet meer. Ik heb me afgevraagd hoe ik productief kon blijven. Dat betekende plannen. Ik hield twee à drie dagen per week vrij. Dat leverde zestig liedjes op, waarvan er twaalf voor dit album zijn overgebleven. Ik geniet ervan om ze te maken, maar vind het ook heel bevrijdend om het nu af te hebben.?

Trots
Jericho is al enkele maanden op de radio te horen en nu is ook Help Me Stand op single verschenen. ?Op vrijdag kwam de single uit en donderdag werd al bekend dat die op de playlist van Radio 2 kwam?, vervolgt Bertolf met gepaste trots. ?Het album First & Then gaat in feite over terugkijken, vooruit kijken en de balans opmaken. Eerder dacht ik dat het leven in een rechte, stijgende lijn verloopt. Ik ben nu relaxter en wat cynischer. Het nummer Apple Of My Eye, gaat over mijn zoon. Veel liedjes van dit album heb ik tijdens de huiskamertoer uitgeprobeerd. Dat is ideaal. Het viel ook op dat er over het algemeen op dezelfde liedjes goed werd gereageerd.?

Verandering
De artiest stelde het als voorwaarde dat alle liedjes uitsluitend met gitaar en zang moesten werken. ?Als dat niet lukt, is het geen goed nummer, zei Graham Nash van Crosby, Stills & Nash. Daarmee ben ik het eens en dat is voor mij ook de grootste verandering. Ik ga steeds meer mijn eigen weg, zó wil ik mijn platen maken. Zo kom ik steeds dichter bij mezelf, iets dat artiesten vaak ook nastreven. Als Beatles-fan, vond ik het vaak leuk dat mijn nummers daar zoveel mogelijk op leken. Daarvan werd ik ook wel eens moe; ik kom daar immers toch niet bij in de buurt. Ik pak nu echt mijn eigen bereik.?

Theater
Bertolf zou graag een theatertour op eigen naam maken. ?Het is best fijn als er een code ?stilte' heerst. Ik kom steeds vaker in het theater en merk dat ik het zelf ook fijn vind om lekker te zitten en in de muziek op te gaan.? Vanaf januari 2016 staat de zanger/gitarist met Her Majesty weer in het theater en dan begint ook zijn eigen clubtour. De albumrelease is op 16 september in een uitverkocht Hedon. Op 17 september speelt hij in de Tolhuistuin in Amsterdam en op 18 september komt het album echt uit. Wie daarop niet wil wachten, kan het vast bestellen via zijn website www.bertolf.nl.

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 5 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 15 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.