Afbeelding

'Niets rechtvaardigt mishandeling van een schooljuf'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? ?De school dient een veilige plek te zijn voor de kinderen. En dat schendt u nadrukkelijk'', zei de politierechter donderdag tegen een 33-jarige moeder uit Zwolle. Ze kreeg een werkstraf van 60 uur opgelegd voor het bij de keel grijpen van een schooljuf van basisschool De Toonladder.

Op 17 maart stond de 33-jarige J. in den B. net als andere ouders bij de basisschool te wachten op hun kroost. Haar dochter kwam in tranen op haar afgelopen. Ze was kennelijk hard aangepakt door de schooljuf. Toen de moeder verhaal wilde halen, wilde de leerkracht volgens haar niet op de situatie ingaan. En dat viel verkeerd. In den B. bekende dat hij haar bij de keel greep. Omstanders spreken over een duur van dertig seconden. Daarna zou de juf in elkaar gezakt zijn. Sommigen zeggen dat de vrouw daarbij het bewustzijn was verloren. In den B. ontkende dat. Ze stopte zelf. ?Ik dacht bij mezelf: waar ben ik mee bezig?? zei ze donderdag tegenover de politierechter. Zelf deed ze aangifte tegen de schooljuf omdat haar dochter wat was aangedaan, maar het OM besloot die zaak niet in behandeling te nemen. De moeder is daartegen in beroep gegaan.

De school greep meteen in. De vrouw mocht 30 dagen lang niet op het schoolplein verschijnen. Ze hield zich aan het verbod. Ook gesprekken tussen haar en de school verlopen goed. De gesprekken waren nodig omdat de schoolleiding liever had gehad dat ze haar kinderen van school had gehaald.

De schooljuf kampt nog altijd met de gevolgen, zei de officier van justitie. ?Niets rechtvaardigt dat een leerkracht op het schoolplein van een basisschool in bijzijn van ouders en kinderen zo wordt mishandeld?. De officier van justitie eiste 180 uur werkstraf en een maand celstraf voorwaardelijk. Hij vond een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen. De raadsvrouw sprak over enkel een mishandeling. Volgens de advocaat is haar cliënte in sommige media afgeschilderd als 'de wurgmoeder'. De zaak kreeg al veel aandacht en donderdag zat de rechtszaal vol met toehoorders en veel journalisten. ?Die kwalificatie heeft haar en haar kinderen veel verdriet gedaan.? Ook vond ze opvallend dat zoveel getuigen specifiek noemden dat haar cliënt de schooljuf dertig seconden lang bij de keel had gehouden.

Volgens de politierechter heeft ze dit met haar handelen wel over zichzelf afgeroepen.

Niet duidelijk is of het slachtoffer is flauwgevallen, ?wel dat u zelf los liet?. Ook de duur van de wurging was onduidelijk. Hij achtte niet bewezen dat het dertig seconden geduurd heeft. Hij kwam tot een aanzienlijk lagere straf omdat volgens niet sprake was van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.