Afbeelding
Photographer: Erik-Jan Berends

Basisschool de Campherbeek viert vijftigjarig bestaan

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BERKUM ? De leerlingen van openbare basisschool de Campherbeek in Berkum beginnen het nieuwe schooljaar feestelijk. De school viert dit jaar namelijk haar vijftigjarig bestaan.

?Waar we anders in klassen het schooljaar beginnen, verzamelen alle leerlingen zich dit jaar op het schoolplein?, vertelt directeur Eef Wegerif. ?Daar hijst een leerling van vijftig jaar geleden de jubileumvlag en wordt speciaal jubileumgebak gegeten.? Bezig met de schoolgids voor het nieuwe schooljaar realiseerde de directeur zich dat de school een halve eeuw geleden is geopend. Het voorstel om dat feit te vieren, viel goed bij de ouderraad. Kort daarop werd een achtkoppige jubileumcommissie van leerkrachten en ouders in het leven geroepen, die het thema ?Gold' voor dit jaar koos. Wegerif: ?Ik vind het erg prettig om te zien dat er veel initiatiefrijke en creatieve ouders hun steentje willen bijdragen. Zij gaan lekker zelfstandig bezig en houden me vooral op de hoogte.? Eén van die ouders is Yvonne Koppelman. ?Dat je alles met elkaar doet, dat is zo leuk.? Zij doet de rest van het programma van die eerste week uit de doeken. ?We gaan het schooljaar spetterend beginnen met een circusvoorstelling. In de eerste week op donderdag en vrijdag oefenen alle kinderen hun circusvaardigheden onder leiding van Circus in Bedrijf. De voorstelling vindt plaats op vrijdagavond in de ZBC-hal. Ouders en belangstellenden kunnen hiervoor op school een kaartje à 1 euro kopen. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang, maar moeten wel een kaartje hebben.? De leerkrachten en 27 begeleiders gaan op woensdagavond al in training. Zij kijken waar zij tegenaan lopen, zodat zij de kinderen daarbij de daaropvolgende dagen bij kunnen helpen. Wegerif: ?Er is gekozen voor een circus, omdat het een kleurrijk feest is, waar kinderen naar uitkijken. Alle kinderen van de school, van vier tot twaalf jaar, kunnen op hun eigen niveau meedoen.? ?We streven naar een leuk eindproduct dat we ook graag willen filmen?, voegt Koppelman toe.

De toegangsprijs is om de kosten van de jubileumactiviteiten te dekken. Al is daarvoor al heel wat gedaan, legt de directeur uit. ?Er is al een aantal grote acties gedaan, die al flink geld hebben opgeleverd. Zo hebben de kinderen vorig jaar een sponsorloop gehouden, hebben ze zelf ansichtkaarten getekend en verkocht en ook het bestuur heeft een bijdrage geleverd.? Door de school komt een gouden slinger, waaraan iedere leerling een boodschap kan hangen. Ook de rest van het jaar wordt het jubileum gevierd. Plannen zijn er al wel, maar heel concreet nog niet. Vast staat wel een ?Caribbean-Gold' eindfeest met barbecue.

De Campherbeek telt dit schooljaar 183 leerlingen. ?Als openbare basisschool staan we open voor iedereen, ongeacht ras, afkomst, huidskleur of geloof?, zegt Wegerif. ?We doen ons best alle kinderen op hun eigen niveau les te geven. In de loop der jaren was het leerlingenaantal wel aan verandering onderhevig. Er waren pieken van 250, waarbij er extra ruimtes nodig waren, en dalen met 150 leerlingen. De instroom loopt nu weer heel goed.? In 2003 is de school flink verbouwd, uitgebreid en opnieuw ingericht. De ontwikkeling dat er vooral vrouwen in het basisonderwijs werken, gaat ook aan de Campherbeek niet voorbij. Wegerif. ?Maar bij ons werken nog vier mannen. Er is niets mis met veel vrouwen in het basisonderwijs, maar ik ben blij met deze samenstelling die meer een afspiegeling van de maatschappij vormt.?