Pedro Sluiter

Echtpaar Kuijer viert platina huwelijksfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ? Jan Kuijer en Annie Lemstra hebben zondag hun 70-jarig huwelijksfeest gevierd. Wethouder Nelleke Vedelaar heeft het echtpaar persoonlijk gefeliciteerd. Annie Kuijer-Lemstra is geboren op 3 december 1924 als jongste kind van een gezin van elf kinderen. Haar vader en moeder kwamen uit Friesland. Het gezin woonde aan het Molenpad in Zwolle. Dat is er nu niet meer. Haar moeder is relatief jong overleden, haar vader is 100 jaar geworden. Annie Kuijer was modelnaaister bij atelier Tepe in de Kamperstraat, later werd zij huisvrouw.

Jan Kuijer is geboren op 26 februari 1920 in Den Haag, heeft een aantal jaren in Utrecht gewoond en op zesjarige leeftijd is het gezin naar Zwolle verhuisd. Zijn vader had een verhuisbedrijf. Het gezin bestond uit vier kinderen, drie jongens en een meisje. Het bedrijf is onder de naam van de man van zijn zuster doorgegaan, Ter Haar. Dit bestaat nog steeds en wordt gerund door een kleinzoon van Ter Haar , Robert van Rooijen. Jan Kuijer is tijdens de oorlog gaan werken bij het spoor en is machinist geworden. Hij heeft er gewerkt tot 1980, toen is hij afgekeurd wegens diabetes.

Het paar is op 16 augustus 1945 getrouwd en heeft eerst nog even bij familie in gewoond, daarna in de Groenestraat, Mimosastraat, Vivaldistraat, Mombaerstraat en vanaf 2009 in De Keersluis. Ze hebben een zoon, John. Hij is getrouwd met Lynn van der Zwan en samen hebben ze twee zonen. Zoals Jan Kuijer altijd zegt: ?we hebben een klein, maar wel een fijn gezin'. Ook de neven en nichten van beide kanten houden goed contact met ze.

Een belangrijk gegeven in het leven van het platina paar is het zomerhuisje bij de familie Sandink in het bos in Oudleusen. Dat was hun tweede huis. Ze hebben daar meer dan dertig jaar hun uitvalsbasis gehad. Met de kinderen van de familie Sandink is nog steeds contact en daar gaan ze nog jaarlijks naar toe. Qua politiek zijn beiden echte socialisten, al  zeventig jaar lang lid van de PvdA. Ze zijn het lang niet altijd met de partij eens, vooral deze coalitie kunnen ze niet waarderen, maar ze laten hun partij niet in de steek.

Jan en Annie Kuijer zijn actief geweest bij de personeelsvereniging van de NS in Zwolle en later bij de gepensioneerdenvereniging. Ze organiseerden daar reisjes en kaart- en bingomiddagen. Nog steeds gaan ze vanaf september tot en met mei naar de maandelijkse kaart- en bingosessies voor de gepensioneerden. Jan Kuijer is een echte voetballiefhebber en PEC Zwolle is zijn club. Hij heeft in de amateurtijd ook in het eerste gespeeld. De successen van de afgelopen twee jaar hebben hem ook erg goed gedaan.