Afbeelding
Martine Siemens

Vierde editie Stadsfestival Zwolle houdt koers

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? De kaartverkoop is begonnen en het drukwerk wordt afgewerkt. De programmering van het vierde Stadsfestival, dat van 3 tot en met 6 september plaatsvindt, is rond.

?In de basis blijft alles hetzelfde?, vertelt organisator Niek van der Sprong. ?De grachtengordel is het speelveld en bezoekers vinden dezelfde elementen in de programmering: ?Op het water', ?Langs de kade', het Thorbeckegrachtfestival en festivalhart is wederom het Rodetorenplein.? Verder valt er voor bezoekers weer genoeg nieuws te ontdekken, waarbij het optreden van Herman van Veen tijdens het Thorbeckegrachtfestival op zaterdagavond meteen opvalt. In het voorprogramma speelt de Zwolse buitenpianist Rik Elings tien van zijn mooiste liedjes.

Fluisterbootjes
Het Thorbeckegrachtfestival telt dit jaar slechts één avond. ?We hebben niet genoeg power om het nog meer avonden te houden?, aldus Van der Sprong. ?Als het podium er toch ligt, kan je er meer avonden iets op brengen. Dat kost echter wel weer extra en het trekt ook mensen weg van de rest van het festival.? ?Bovendien leent het podium zich niet meer voor meer avonden als mensen alleen langs de kade staan?, vult Annemien Brugging aan. ?Voor de zaterdagavond hebben we een soort zonering van bootjes gemaakt. Vlak voor het podium komen zo'n twintig fluisterbootjes op de eerste rang en dat bouwt zich verderop op naar grotere vaartuigen.?

Manuscripta
Bijzonder is de komst van Manuscripta naar het Stadsfestival. De organisator van het Boekenbal en het Boekenweekgeschenk gaat het boekenseizoen in Zwolle openen. Dat betekent dat veel landelijke uitgeverijen zich presenteren en er presentaties en lezingen zijn op vijf locaties: schouwburg Odeon, Stadkamer, brasserie Hofvliet, Waanders In de Broeren en bij boekhandel Westerhof. Op het festivalhart aan het Rodetorenplein is een grote boekenmarkt. Talrijke bekende schrijvers zullen Zwolle aandoen, waaronder Matthijs van Nieuwkerk, Ivo de Wijs, Jan Siebelink en Arthur Japin. Van der Sprong: ?Ook is de schrijver van de biografie van Harry Mulish aanwezig. Hij zal vertellen hoe hij te werk gaat. Manuscripta is een hele mooie aanvulling op het Stadsfestival. Het zal een ander publiek aantrekken. We hebben nu ook een literaire vaarroute samengesteld.?

Populair
Verder geven natuurlijk veel theatergroepen acte de présence op het Stadsfestival. Er komen veel Zwolse namen voorbij als het Kameroperahuis, Theater Gnaffel en De Jonge Honden. ?Het programma ?Op het water' is heel populair?, weten de organisatoren inmiddels. ?Bijzonder is de voorstelling ?Chanson d'Eau', waarbij bezoekers op het water kunnen genieten van een dansvoorstelling van Yasodhara Romero Fernandes, terwijl ze tegelijkertijd een driegangendiner krijgen voorgeschoteld, Het is weer een nieuwe stap, mogelijk gemaakt door ZoXander en brasserie Hofvliet.? Andere speciale voorstellingen zijn die van theater The Young Ones op het Kraanbolwerk en een revue van Musivue. Laatstgenoemde, voortkomend uit de vijfjaarlijkse revue van ZAC, speelt op vrijdagmiddag van 12.00 tot 14.00 uur een volledig Zwols stuk met de titel ?Toen was Zwolle nog heel gewoon'. Hardhout & Stan Fritschy beginnen tijdens het festival het kunstproject ?Waar wacht je op?' in de brugwachtershuisjes bij de Schoenkuipenbrug, Mennistenbrug en Hanekampbrug.

Het aantal voorstellingen dat het Stadsfestival biedt, is vergelijkbaar aan vorig jaar. ?Het aanbod aan groepen dat hier wil optreden is ongelofelijk?, volgens Van der Sprong. ?Het moet echter wel behapbaar blijven. We kunnen wel honderd voorstellingen bieden, maar daar moet je dan ook genoeg bezoekers en vrijwilligers voor hebben.?

Subsidie
Met deze vierde editie komt ook een einde aan de vierjarige subsidie. ?De intentie van de gemeente ligt er om verder te gaan, maar wel voor minder geld?, aldus Brugging. ?Dit jaar houden we de ticketprijzen en drankjes gelijk aan vorig jaar. Bovendien houden we een goede mix van gratis en betaalde voorstellingen. Gelukkig zien we dat het bedrijfsleven steeds meer interesse toont.?

Ambitie
De ambitie van de organisatie is verder niet torenhoog. ?Wat landelijk slaagt, is geen garantie dat dat hier ook gebeurt?, realiseert Van der Sprong zich.

?Een voordeel is dat Zwolle Unlimited zich is gaan richten op vertellen en muziek. Als het om theater gaat, willen wij toch graag premières. Het Stadsfestival moet echt van en voor de stad zijn. We doen dit niet voor heel Nederland, al is iedereen natuurlijk welkom. De kaartverkoop stijgt nog steeds en dat is een belangrijk signaal. Laten we verder eerst maar eens goed geworteld zijn in eigen stad.?

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website: www.stadsfestival.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden