Afbeelding

Zwolle zoekt ?bruggenbouwers'voor lotgenotencontacten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, kunnen dit najaar zelf lotgenotencontacten starten. Zij volgen eerst een training, waarin ze leren hoe ze dit organiseren en hoe ze hun ervaring kunnen inzetten om anderen in beweging te brengen. Aanmelden voor de training kan tot 10 september.

Het project heet ?Bruggenbouwers' en is een proef van de gemeente Zwolle. Thema's binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Voor wie Bruggenbouwer wil worden, is het belangrijk ervaringsdeskundig te zijn; van dichtbij te hebben gezien of uit eigen ervaring weten hoe het is om te leven op de armoedegrens en/of hoe allochtone ouderen soms in een isolement leven. De deelnemers kennen de vragen, zorgen en belemmeringen, maar ook de kansen en mogelijkheden.

Doel

?Bruggenbouwers' is een leertraject voor en door deze ervaringsdeskundigen. Het doel is om kwetsbare burgers binnen de eigen doelgroep te bereiken en te activeren. De ervaring leert namelijk dat ervaringsdeskundigen mensen uit vergelijkbare situaties goed weten te bereiken.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn: jezelf en de ander, talenten, motivatie, groepsdynamica, netwerken, presentatie, het optimaal gebruik te maken van capaciteiten en talenten, plan ontwikkelen, inhoudelijke onderwerpen op het gebied van participatie, (geestelijke) gezondheid, werk en inkomen en armoedebestrijding.

Inhoud
De training begint op dinsdag 6 oktober. Dat is de eerste bijeenkomst van zestien wekelijkse bijeenkomsten op de dinsdagochtend van 09.00 tot 13.00 uur. De training wordt gegeven door Monic Diks en Güler Cumert van ZwolleDoet! De training is gratis voor de deelnemers. Aanmelden voor de training die op dinsdag 6 oktober van start gaat, kan tot 10 september. Mailen voor een kennismaking kan naar m.diks@zwolledoet.nl en g.cumert@zwolledoet.nl.

Organisatie
Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! heeft de inhoud van de training ontwikkeld in opdracht van de gemeente Zwolle. Het project is een samenwerking met WijZ en Travers Welzijn. Deze organisaties gaan de plannen van deelnemers ondersteunen en zij verzorgen na afronding van de training terugkombijeenkomsten. ZwolleDoet! organiseerde de afgelopen jaren ook twee maal de training AMWAHT voor allochtone mantelzorgers. De mantelzorgers wisten als ervaringsdeskundigen lotgenoten te bereiken en optimaal gebruik te maken van hun capaciteiten en talenten. Dit positieve sneeuwbaleffect wordt ook beoogd voor Bruggenbouwers.