Pedro Sluiter

Nieuwe stadswandeling sluit Zwolle in het hart buiten het gebaande pad

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte) BINNENSTAD ? ?Spannend'. Erik-Jan Berends kijkt uit naar de lancering van zijn nieuwe Zwolse stadswandeling. Hij wil bezoekers en inwoners de schoonheid van de Hanzestad tonen die veroverd wil worden buiten de gebaande paden.

Berends: ?Ik heb een stadswandeling uitgestippeld met in het achterhoofd hoe ik zelf graag kennismaak met een historische stad. In het korte tijdbestek van een uur à anderhalf uur wil ik een paar van de mooiste plekjes zien. Waaronder die waar ik anders misschien aan voorbij zou lopen. Vervolgens kan ik besluiten of ik meer wil zien, of lekker ga winkelen dan wel een terrasje pik.?

Citycentrum
Eerstgenoemden ? zij die meer Zwolse historie willen dus ? verwijst Berends door naar de toeristisch informatiepunten in de stad. Zijn stadswandeling kan men daarentegen aantreffen op de balie van een van de winkels in de binnenstad. ?Voor de verspreiding ervan werk ik samen met Citycentrum Zwolle. Voorzitter Peter Pels reageerde enthousiast en ik ben heel blij met de hulp van die organisatie. De aangesloten ondernemers, maar ook andere zaken, kunnen de stadswandeling kopen en aan de man brengen. De advies-verkoopprijs is een euro per stuk. Ik kan mij echter ook goed voorstellen dat je de wandeling met handige stadsplattegrond als leuke geste cadeau doet aan klanten. Ikzelf zou als winkelier in elk geval de stadswandeling op mijn toonbank willen hebben. Je helpt zo positief mee aan de promotie van de stad.?
Hotspots
Berends, redactiechef van BrugMedia dat onder andere dit weekblad uitgeeft, denkt in elk geval dat deze gids bijdraagt aan een langer verblijf van bezoekers in de stad of dat ze terugkomen. Iets waar de middenstand en de horeca bij zijn gebaat. Wie de stadswandeling openslaat, of liever gezegd uitvouwt, ziet een aantal Zwolse hotspots zoals de Sassenpoort, Peperbus, Paleis aan de Blijmarkt (Fundatie, red.) en de Broerenkerk. Maar ook veel onbekendere plekjes dus, waaronder het Cele-poortje, de synagoge, het beeld van Potgieter en het geboortehuis van Johan Rudolph Thorbecke. ?Ik denk dat veel Zwollenaren niet weten waar het huis van staatsman Thorbecke zich bevindt?, zegt Berends, waarmee het tweeledige doel van de stadswandeling is benoemd. Oftewel, het rondje heeft zowel voor de welkome gast van buiten de stad als de Zwollenaar veel leuks in petto.

Compact
De stad leeft, alleen is dat nog niet helemaal geland in de rest van Nederland, volgens Berends. ?Mijn stadswandeling is in feite gewoon de route die ik loop als ik vrienden en bekenden rondleid door de stad. Mijn ervaring is dat mensen vaak verbaasd zijn hoe mooi, compact en monumentaal deze stad is. Dat verwachten ze niet. Hoe dat komt? Dat zou je hen eigenlijk zelf moeten vragen, maar ik vermoed dat Zwolle het imago heeft van een ietwat saaie provinciestad. Dat het een levendige Hanzestad is, weet lang niet iedereen.? Er valt kortom voldoende zendingswerk te verrichten, al zal Berends dat zelf nooit zo noemen. ?Ik houd er niet van om iemand iets op te dringen. Van de andere kant wijs ik een ander er graag op hoe mooi Zwolle is. Dat geldt al evenzeer voor de omgeving. Als je er woont wen je er aan, maar wat leven we toch in een mooie regio.?

Bestellen
De nieuwe stadswandeling is een uitgave van iEdJee stads- en streekpromotie. De opmaak is verzorgd door Sabine Feuerstein van SEEF Design en het drukwerk door de Zwolse drukkerij Upmeyer. De Vries Kartografie in Assen vervaardigde de handige stadsplattegrond. Geïnteresseerde ondernemers kunnen de stadswandeling bestellen via e-mail
info@iedjee.nl.