Pedro Sluiter

Echtpaar Rigter-Bruitzman viert briljanten huwelijksfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Frans Rigter en Rita Bruitzman vieren op maandag 13 juli hun 65-jarig huwelijksfeest. Loco-burgemeester René de Heer is bij het paar op bezoek geweest om hen te feliciteren. Rigter is op 1 september 1929 geboren in Avereest, zijn echtgenote op 5 juni 1932 in Zwolle.

Ze hebben elkaar ontmoet in de winter van 1946 achter het oude gerechtsgebouw aan de Blijmarkt. Er was een groepje meisjes dat daar de wal niet op kon vanwege de gladheid. Rigter en een vriend hebben de meisjes geholpen. Beide jongens vonden hetzelfde meisje (Rita) leuk, maar zij gaf de voorkeur aan Frans. Een week later zijn ze samen gaan dansen bij de dansschool van Anton Kitz aan de Diezerstraat. Op 13 juli 1950 zijn ze getrouwd bij de ouders Bruitzman in Zwolle. De bruiloft was wegens gebrek aan geld niet al te groot, maar er waren veel vrienden en familie aanwezig. Het echtpaar Rigter heeft twee dochters: Jolanda en Rosa. Verder hebben ze twee kleinkinderen: zoon Alexander en dochter Wendy en twee achterkleinkinderen: Gwenn en Maudi. Het echtpaar heeft altijd in Zwolle gewoond, onder meer in de Wipstrik, Holtenbroek, Westenholte en Zwolle-Zuid.

Rigter heeft gewerkt als leerling-drukker, is drie jaar lang bij de marine in dienst geweest en werkte na zijn examen voltijds als drukker. Eerst als boekdrukker en later als offset drukker (1953-1972). Vervolgens werkte hij van 1972 tot 1990 bij de post als drukker. In 1990 ging hij met pensioen. Rita Rigter heeft altijd de zorg voor het gezin gehad.
Frans Rigter houdt van voetballen, fotografie en fietsen en Rita Rigter van archeologie, lezen, tuinieren en wandelen.

Het echtpaar heeft altijd veel gereisd. Rigter is tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt door NSB'ers, maar heeft weten te ontsnappen. Hij is toen door zijn moeder naar zijn oma in Balkbrug gebracht voor de veiligheid.

De gezondheid van beide echtelieden is redelijk.