Afbeelding

The Young Ones en Typhoon genomineerd voor Cultuurprijs Overijssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEVENTER ? De genomineerden voor de Cultuurprijs Overijssel en de Talentprijs zijn bekend. De prijs wordt op donderdag 24 september voor de tweede keer uitgereikt tijdens een speciale avond in de Schouwburg in Deventer. De inwoners van Overijssel kunnen tot 10 september stemmen via www.cultuurprijsoverijssel.nl.

Voor de Cultuurprijs komen twee van de drie nominaties uit Zwolle: theater The Yound Ones en Typhoon.

The Young Ones brengt deze zomer op verschillende parades het stuk ?Hamlet en de zielige prins', een parodie op Hamlet. Ook waren zij een van de initiatiefnemers van het project Hardkoor Mannenkoor, een nieuw mannenkoor met mannen van twaalf tot zestig jaar. Inmiddels is Hardkoor Mannenkoor 2.0 ook al van start gegaan.

?Typhoon heeft met Lobi Da Basi een baanbrekende plaat uitgebracht, zorgt voor bijzondere vormen van samenwerkingen, zoals met André Manuel, was afgelopen seizoen de huisband van De Wereld Draait Door en wordt gezien als de ambassadeur van Overijssel?, aldus de jury.

De derde genomineerde is de Diepenheimse muzikant, acteur, columnist en cabaretier André Manuel. Hij zit dit jaar 25 jaar in het vak en is bezig met zijn zeventiende theatertour.

Talentprijs

Bij de Talentprijs is één Zwolse genomineerde: Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel.

De Vuurvogel is in maart 2002 in Zwolle opgericht door de huidige dirigent Albert Dam. In het korte bestaan van het orkest zijn meerdere hoogtepunten bereikt, waaronder cross-overs met de Meander Bigband binnen de Stad als Theater en tournees naar Duitsland (2005), Italië (2008), Frankrijk (2011) en Spanje (2014). Op 5 mei 2015 opende JSO de Vuurvogel het 25e Bevrijdingsfestival van Overijssel.

De andere twee genomineerden voor de Talentprijs zijn blues rock band Texas Radio en de Twenste cabaretier en stand-upper Thijs Kemperink.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Ank Bijleveld, commissaris van de Koning, Jan Willem de Vriend, dirigent van HET Symfonieorkest, Alex Kühne, directeur van de Deventer Schouwburg, Dick Laning, cultuurkenner en vertegenwoordiger van de Stentor en Carl Wittrock, dirigent en componist uit Goor en winnaar van de Cultuurprijs Overijssel 2014.

In 2014 won Carl Wittrock in Enschede de Cultuurprijs Overijssel en Typhoon de Talentprijs. Wittrock is een dirigent en componist uit Goor. Hij componeerde de ouverture ter ere van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon is aanjager van het provinciale project ?Hardkoor Mannenkoor', bracht in 2014 zijn veelgeprezen album Lobi Da Basi uit en was de huisband van De Wereld Draait Door.