Pedro Sluiter

'Waar ik kan werken, daar ga ik voetballen'

· leestijd 4 minuten Algemeen

door Mark de Rooij
ZWOLLE - "Ik zal niet zeggen dat het killing was, maar pffff..." Drie (voetbal)vrienden over voetballen in Zwolle en studeren in Amsterdam en over ambities op het veld en daarbuiten.

Buimer (22 jaar, Be Quick '28), Bril (22, afgelopen seizoenen WVF) en Van den Berg (23, afgelopen seizoenen SVI) zijn al jaren goed bevriend. In de F'jes van SVI leerden ze elkaar kennen en het had weinig gescheeld of ze waren volgend seizoen herenigd bij WV-HEDW in Amsterdam, maar Buimer vond werk in Zwolle en koos daarom voor nog een jaartje Be Quick. De kans is groot dat de clubtopscorer van afgelopen seizoen over een jaar ook verkast naar de club in de Watergraafsmeer, afgelopen seizoen gepromoveerd naar de eerste klasse.
Van den Berg achterin, Bril op het middenveld en Buimer in de spits, zo zien ze het voor zich bij WV-HEDW. Het is lang geleden dat de drie nog samen speelden, op het veld. "We hebben wel in de zaal gespeeld in Amsterdam, in een grote studentencompetitie. En dat ging nog best goed. We moesten een beetje lullen om ons te laten instromen in de eerste klasse, dat we best wel goed waren enzo, en toen werden we gelijk kampioen. En een seizoen later in de hoofdklasse weer", lacht Bril. In de E1 van SVI werden hun wegen op het veld gescheidden, toen Van den Berg werd opgepikt door FC Zwolle. "Het was logisch dat hij daar heen ging", zegt Buimer. "Hij stak er bovenuit. Tweebenig. Echt een pure voetballer ook.?

Van den Berg bleef bij FC Zwolle totdat twee zware enkelbandblessures in één seizoen een einde maakte aan zijn ambities. Maar Van den Berg had toen al door dat een loopbaan als prof er niet in zat voor hem. "Tuurlijk wil je dat als je jong bent. Maar op een gegeven moment wist ik wel dat ik niet goed genoeg was. Niet snel genoeg, niet sterk genoeg. En dan wordt je door jongens voorbij gestreefd." "En blessuregevoeligheid", voegt Buimer toe. "Ja, in het laatste jaar scheurde ik twee keer mijn enkelbanden. Toen kon ik kiezen tussen BQ en SVI."

Buimer en Bril bleven tot de A1 van SVI bijeen en Buimer kwam Van den Berg weer tegen in de A1 van Be Quick '28. Afgelopen seizoen speelden Buimer (Be Quick) en Van den Berg (SVI) tegen elkaar. Be Quick '28 won beide duels in 2H. Buimer scoorde twee keer in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd. Buimer: "Hij durfde geen één duel met me aan te gaan." Van den Berg: "Dat is niet mijn taak he." Bril: ?Voor Thomas was het een slecht seizoen, haha. Hij heeft van ons allebei verloren." WVF won een oefenwedstrijd van SVI met 0-5 en Bril scoorde eenmaal. "Dat was een aardige stift al zeg ik het zelf."

Een ontmoeting tussen Buimer en Bril was er volgend seizoen van gekomen als Bril bij WVF was gebleven. "Maar om maatschappelijke redenen is dat niet haalbaar. Vorig jaar ook al op en neer van Amsterdam naar Zwolle. Ik zal niet zeggen dat het killing was, maar soms wel pffff..."

Reizen
Het was voor de Zwollenaren afgelopen seizoen al lastig om twee, drie keer per week op en neer te gaan.
Van den Berg, die dat zelfs al vijf jaar doet: ?Als je in het begin van je studie zit dan maakt het allemaal niet uit. Als je met stages zit of straks met werk, dan kun je niet meer blijven reizen. Je kunt niet altijd bij je baas zeggen: 'ik ga half vijf weg'.?
Bril: "Je gaat er half acht uit. Half twaalf 's avonds ben je weer thuis. Je moet een wasje draaien, rekening houden met eten. Als je moet trainen, moet je wel iets fatsoenlijks eten. Je kunt wel een broodje kroket eten op het station, maar dan sta je als een zoutzak op de training.? Van den Berg: ?Reken maar drie uur reistijd per training.?
Buimer: ?Het is voor iedereen vanzelfsprekend dat je er bent. Terwijl je er eigenlijk best wel veel moeite voor moest doen om altijd er te zijn.?
Bril: ?Maar dat heb je er dan toch voor over." Van den Berg: "Daar is voetbal dan toch te leuk voor.?

Werk of voetbal
Buimer:"Ik denk dat het dit jaar wel duidelijk is geworden dat maatschappelijk voorgaat. Voor mij is dat nu net in Zwolle, maar als het in Amsterdam was geweest... Het was voor mij echt: waar ik het snelst kan werken, daar ga ik voetballen."
Bril: ?Maar dan wel op een zo hoog mogelijk niveau. Niet bij een vierdeklasser en dan lekker op je slofjes meehobbelen. Om daar dan lekker de beste te kunnen zijn, dan test je jezelf ook niet.?
Buimer: "Het staat nog wel steeds hoog in het vaandel. Ik zou niet in het vierde ergens gaan willen voetballen.?
Bril: ?Uiteindelijk denk ik dat we alledrie maatschappelijke ambities hebben en daardoor maak je bepaalde keuzes.?
Buimer: Je moet (!) er op een gegeven moment wel aan gaan denken. Ik had tijdens mn studie niet heel veel gespaard ofzo. Je moet dan toch denken: wat wil ik nu? Het wordt ook een geldkwestie dan."
Van den Berg: "Voetbal is een belangrijke bijzaak."

Terug naar Zwolle?
Van den Berg: "Ik denk wel dat ik weer terugkom. Dit is een gevaarlijke uitspraak. Laat ik het zo zeggen: mijn eventuele kinderen zou ik liever hier laten opgroeien dan in Amsterdam.? (schaterend applaus van Lennart, ?dit is een hele mooie oneliner'). Ik zie me niet m'n hele leven in Adam wonen. Ik vind hier de mentaliteit prettiger. Ik vind Amsterdam een super leuke stad, zeker als student een supertijd gehad. Maar uitgaan doe je op een gegeven moment niet meer. Hier is het was relaxter en hier is alles bij de hand.
Bril: "Puur afhankelijk van maatschappelijke carriere." Buimer: "Dat is altijd bepalend." Bril: "Maar ik wel nog hoog blijven voetballen. Lekker in de eerste klasse nog wel een paar jaar doorballen terwijl je aan het werk bent." Buimer: ?Ja, ik wil nog wel weten waar m'n lat ligt qua voetbal."


Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11