Brood, banen en bijspijkeren op agenda ?Zwolle Armoedevrij!'
Brood, banen en bijspijkeren op agenda ?Zwolle Armoedevrij!' brugmedia.nl

Brood, banen en bijspijkeren op agenda ?Zwolle Armoedevrij!'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring) BINNENSTAD - Tijdens de tweejaarlijkse Stadsdialoog Zwolle Armoedevrij! op vrijdag 12 juni kwamen organisaties, die een bijdrage willen leveren aan het terugdringen van armoede en sociale uitsluiting, samen in het stadhuis.

Zwolle kent  veel initiatieven zoals vakanties, financiële voorlichting van MBO'ers, Sinterklaasfeest en een nieuw initiatief voor het verstrekken van voedselpakketten. ?Waar je rijk van wordt, zijn deze initiatieven. Dat is de kracht van de Zwolse samenleving?, zegt wethouder Nelleke Vedelaar, portefeuillehouder Zorg, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Armoedebestrijding. ?De dialoog is van belang, Als we maandag de Perspectiefnota bespreken, gaat het ook over alle verandering in de zorg  en wat dat doet met het huishoudboekje van mensen. De gemeente werkt tevens aan een nieuw initiatief. Een Betaalbaarheidfonds voor lagere huur?, motiveert de wethouder.

Sociale workshops
Vanuit verschillende workshops  kwamen vragen, waren deelnemers oplossingsgericht en werd hier en daar een kritische kanttekening geplaatst. Bij de workshop over armoedesignalen is vooral  gesproken over de dubbele pet van de sociale wijkteams. Een dilemma. Als mensen met hun hulpvragen komen, voelen zij zich niet altijd veilig omdat de teams ook de regelingen en indicaties vaststellen. Daarnaast stonden nog twee vragen centraal: Wat kan de gemeente nu voor werklozen betekenen? Hoe kunnen mensen zich ontwikkelen of laten omscholen als zij hun baan verliezen?

Voedselpakketten
Eline van 't Noordende en Miranda van Diepen vertellen over de workshop voedselpakketten. Zij houden zich bezig met de inzameling van boodschappen en het uitgeven van voedselpakketten aan minima in Zwolle.

Miranda begon het initiatief nadat zij eens boodschappen over had en het op de Weggeefhoek van Facebook plaatste. Zeventig reacties kreeg ze. ?Daar schrok ik van,? zegt ze. ?Daarom heb ik een oproep geplaatst met het doel in noodsituaties hulp te verlenen. Mensen die geen eten en drinken hebben.  Kinderen die zonder ontbijt naar school gaan of zoals het gezin met een baby die een week lang geen warme maaltijd had gegeten.?

?Wij zijn het enige contact in Zwolle dat à la minute voedsel kan leveren en laten bezorgen door onze vrijwilligers. Wij stellen geen inkomenseisen zoals de Voedselbank. Er zijn mensen die na hun wekelijkse boodschappen wat bij ons komen brengen. We kregen onlangs een vriezer en brood van de bakker. Wij nemen geen geld aan. Levensmiddelen, shampoo en wc-papier zijn welkom, aan maandverband is een groot gebrek,? voegt Elina toe.

Het burgerinitiatief begon oktober 2014 met de eerste activiteiten. De dames hebben inmiddels hulp van dertig vrijwilligers. Bij Ria Kloppenburg staat de voorraad levensmiddelen, zij houdt de aantallen goed  in de gaten. Via Travers, Sociale Wijkteams, Limor en RIBW komen spoedaanvragen binnen. Particulieren  kunnen ook een aanvraag doen.

Kijk voor meer informatie op Facebook Miranda Eline voedselpakketten Zwolle of mail naar weggeefvoedsel@outlook.com.