Initiatief ?Mars voor een mooi Zwolle' voor een leefbare binnenstad
Initiatief ?Mars voor een mooi Zwolle' voor een leefbare binnenstad brugmedia.nl

Initiatief ?Mars voor een mooi Zwolle' voor een leefbare binnenstad

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? Op het Broerenkerkplein bij Waanders In de Broeren start op vrijdag 29 mei om 19.00 uur de ?Mars voor een mooi Zwolle.' ?Geen protestmars, maar een wandeling voor mensen die hart hebben voor de stad." Dat benadrukt initiatiefnemer Margriet Twisterling. Het initiatief komt voort uit een twitterdiscussie over de Zwolse bezuinigingen en de leegstand in de binnenstad. ?Veel mensen willen de bibliotheek in het centrum houden, maar bij die discussie gaat het natuurlijk ook over leegstand?, volgens Twisterling. ?Als zo'n discussie over leegstand komt, ben ik al gauw heel praktisch: hoe kunnen we dit oplossen??

In een tijd dat de overheid burgers stimuleert initiatieven te nemen, besloot ze met een aantal mensen uit de twitterdiscussie bijeen te komen. ?Leegstand leeft heel erg in de binnenstad. Veel mensen vinden het jammer en iedereen heeft er wel een gevoel bij. Onze insteek is: hoe kunnen we helpen??

Visie
Het besluit viel een beweging te beginnen om gezamenlijk te gaan kijken wat er kan worden gedaan. Het comité ?Hart voor Zwolle' werd een feit. Twisterling vindt het, met mede-oprichters Anton Cramer en Gerard Waanders, vooral van belang dat de behoeften voor de stad van onderop worden geformuleerd. ?Het is daarom dat we vooral mensen via Twitter en Facebook vragen zich aan te sluiten en mee te denken. Met al die ideeën willen we naar iets concreets werken.?
Ze denkt dat er vooral een verandering in visie op de binnenstad voor nodig is. ?Je ziet dat, nadat de gemeente wat heeft uitgedacht, de uitvoering vaak nog geruime tijd op zich laat wachten. En dat terwijl de ontwikkelingen in de maatschappij heel snel gaan. Kijk bijvoorbeeld naar het gedrag van consumenten. Het is goed te realiseren wat dat betekent voor je stad. Vaak zijn er genoeg mensen met goede ideeën, maar die zich erg alleen voelen staan omdat ze tegen allerlei regels aanlopen. Daarom komen we in beweging: om elkaar te ontmoeten.?

Vervolg
Aan het einde van de wandeling kunnen alle deelnemers opschrijven waarom ze ?hart voor Zwolle' hebben en wat ze de stad voor de toekomst wensen. Er komt ook een vervolg. Voor 20 juni is een bijeenkomst georganiseerd met brainstormsessies, waar deelnemers aan ideeëntafels hun gedachten kunnen uiten. Professionals zullen ze ondersteunen om ideeën om te vormen naar concrete plannen. Twisterling: ?We willen uit die bijeenkomst een ideeënboek samenstellen dat we het stadsbestuur aanbieden. Daarin kunnen heel kleine ideeën staan, maar ook hele grote initiatieven. Als ?Hart voor Zwolle' denken we dat het heel goed is dat het gemeentebestuur even pas op de plaats maakt en zich afvraagt of ze nog wel wil wat ze een aantal jaren geleden heeft besloten. De werkelijkheid is nu immers heel anders. We hopen dat ons initiatief een voorbeeld wordt, ook voor andere steden.?

Proef
De initiatiefnemer realiseert zich dat een leefbare binnenstad een complexe en moeilijke zaak is. ?Ik ben ervan overtuigd dat er niet één oplossing is. Waarschijnlijk worden het vele kleine en grotere oplossingen die samen voor verandering zorgen. Misschien moeten we een keer een proef doen met een week geen parkeergeld in de binnenstad. Eens kijken wat er gebeurt. Misschien is het ook in Zwolle handig dat meubelzaken pilot-stores in het centrum vestigen. Maak de leefbare binnenstad in ieder geval tot een totaaldiscussie en ga niet versnipperd te werk. Nu is er een kwartiermaker voor het Broerenkwartier aangesteld. Dat is fijn, maar er is veel meer aan de hand. Met ?Hart voor Zwolle' willen we graag helpen met de uitvoering van plannen. We willen alle partijen bij elkaar brengen. We willen niet zeuren, maar ons manifesteren als positieve beweging.?
Als vanzelfsprekend hoopt Twisterling dat veel mensen aan de mars deelnemen: burgers, ondernemers en politici. ?Met name ook mensen die denken geen verstand te hebben van deze materie. Ook die hebben juist vaak heel goede ideeën.?