Studenten helpen winkeliers met het fietsvrij maken winkelcentrum
Studenten helpen winkeliers met het fietsvrij maken winkelcentrum brugmedia.nl

Studenten helpen winkeliers met het fietsvrij maken winkelcentrum

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) STADSHAGEN ? Studenten HTV (Handhaven, Toezicht en Veiligheid) van Landstede en Deltion hebben de winkeliers in Stadshagen drie weken geholpen om het winkelcentrum fietsvrij te houden.

Donderdag werd het project afgesloten. ?Er staan nu beduidend minder fietsen?, stelt Jeroen Nagelmaeker, voorzitter van de winkeliersvereniging tevreden vast. ?Maar mijn gevoel zegt wel dat herhaling nodig is.? Sinds maart zijn er in het winkelgebied diverse aanpassingen gedaan om het aantrekkelijker te maken. Er zijn meer bankjes geplaatst, er is meer groen aangelegd en er zijn meer fietsenstallingen gekomen. Nagelmaeker: ?Ons doel is het winkelcentrum gezelliger te maken en de beleving te verbeteren. Na het vijfjarig bestaan van het winkelgebied is er onderzoek gedaan. Daar kwam uit dat mensen gezelligheid misten en dat ze de fietsen in de winkelstraat hinderlijk vonden. Nu hebben we geprobeerd alles in een keer goed op te lossen.?

De winkeliers realiseren zich dat klanten hun fiets zo dicht mogelijk bij de winkel willen plaatsen. Over de oorzaak van de overlast steekt Nagelmaeker ook wel de hand in eigen boezem. ?Het centrum bestaat nu tien jaar en al die tijd hebben we dat ook getolereerd. Vooral de eerste vijf jaren waren zwaar; de winkeliers waren blij met iedere klant. Niettemin zijn ook voor ons de fietsen in de winkelstraat een doorn in het oog. Het geeft een rommelig beeld en is vaak hinderlijk.? De winkeliersvereniging stak haar licht op in andere wijken en plaatste stallingen aan beide kanten van het centrum aan de Belvédèrelaan en de Werkerlaan. Bezoekers werden via borden en met een krant geïnformeerd over de inzet van de studenten.

Zij spraken drie weken lang de winkelende bezoekers aan indien zij fietsten op de stoep en zij hielpen hen hun fiets op de juiste plek te parkeren. Verkeerd geparkeerde fietsen kregen een oranje zadelhoesje en het verzoek om de fiets de volgende keer op de juiste plek te parkeren. Goed geparkeerde fietsen werden beloond met een groen zadelhoesje. De meeste mensen reageerden goed op de actie, volgens de studenten. ?Sommigen waren kort voor de kop en zeiden dat we niet moesten zeuren en sommigen vonden de hoesjes zonde van het geld. Maar veruit de meeste mensen werkten goed mee. Vooral ouderen met een rollator of een scootmobiel, die hier hier veel zijn, waren blij met onze inzet. Ze voelden zich tevens veiliger door onze aanwezigheid.? Ook op Facebook zag Renate van den Bos, die de pr voor het winkelcentrum verzorgt, de positieve reacties overheersen. ?En als er dan een negatieve reactie kwam, werd die meteen door veel positieve beantwoord.?
Aan een veel gehoorde suggestie geeft de winkeliersvereniging nu nog gehoor: een ?wagenvang' voor supermarktwagentjes dichtbij de fietsenstalling aan de Belvédèrelaan. ?We zien de actie met studenten als eerste stap. Het gedrag zal moeten inslijten en met name is het onze uitdaging om ook de die-hards te overtuigen?, realiseert Nagelmaeker zich. De studenten kijken tevreden terug op hun inzet. ?We hebben er veel van geleerd.?

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden