Tifico wint eerste prijs op Europees muziekfestival voor de Jeugd
Tifico wint eerste prijs op Europees muziekfestival voor de Jeugd brugmedia.nl

Tifico wint eerste prijs op Europees muziekfestival voor de Jeugd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tifico, een strijkorkest uit Zwolle en omstreken, heeft op 1 mei de eerste prijs gewonnen op de 63ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België). Aan het festival deden een kleine 3.500 jongeren mee uit maar liefst 21 landen.

Tifico, een projectorkest met vijftien jongeren tussen de negen en vijftien jaar onder leiding van viooldocent Elien Willems, streed vorige week om de titel in reeks E (strijk- en symfonieorkesten). Willems stoomde een groep talentvolle cellisten en (alt)violisten in tien weken klaar voor dit festival. Het festival is dé plek waar jonge musici uit landen over de hele wereld elkaar ontmoeten. In totaal deden bijna 90 orkesten mee in allerlei categorieën. De criteria waaraan de orkesten moesten voldoen, zijn niet mis: zo moesten de jongeren één internationaal werk gecomponeerd door een (voor het ensemble) buitenlandse componist ten gehore brengen en, indien mogelijk, een werk gecomponeerd door een componist uit eigen land. Daarnaast moest het programma gevarieerd zijn, met minimaal één werk van na 1970. En dat alles binnen twintig minuten tijd.

Op het repertoire van Tifico stonden onder andere De Capriol Suite van Peter Warlock en Rikudim van Jan van der Roost. Het optreden werd beoordeeld door een internationale vakjury. De muzikaliteit, spannende dynamiek, verzorgde strijktechniek en het uitmuntende samenspel tussen de jongeren gaven de doorslag om de eerste prijs aan Tifico toe te kennen. De jury benadrukte dat het programma van een hoog niveau was. Naast het juryoptreden op 1 mei in de St. Niklaaskerk in Neerpelt speelde Tifico tijdens het festival ook twee keer in het St. Jozef rusthuis in Neerpelt en tijdens het verbroederingsconcert. Dit laatste concert speelden zij samen met een strijkorkest uit Spanje en een folkgezelschap uit Polen in het ontmoetingscentrum van Grote Heide.

Dit alles maakte het tot een unieke ervaring voor jonge musici.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden